Százezren tüntettek a jemeni elnök visszatérése ellen

Vágólapra másolva!
Közel százezren követelték pénteken Szánában a megsebesült jemeni elnök lemondását, és egy ideiglenes kormány megalakítását. Ali Abdalláh Száleh hívei szerint a megsebesült elnök napokon belül visszatérhet Szaúd-Arábiából Jemenbe, ami a harcok kiújulásához vezethet.
Vágólapra másolva!

Szánában hatalmas tömegmegmozduláson közel százezer tüntető követelte, hogy az egy hete merényletben súlyosan megsérült Ali Abdallah Száleh távozzon a hatalomból. Az elnök támogatói azt híresztelik, hogy a Szaúd-Arábiában ápolt vezető napokon belül visszatérhet, ami kiújíthatja a harcokat.

A pénteki tüntetésen ellenzéki törzsi harcosok bemutatták 41 társuk holttestét. Ők a múlt héten estek el, amikor a hadsereg tüzérségi támadást intézett a vezetőjük, Szádek al-Ahmar sejk rezidenciája ellen. Később tízezren kísérték el a temetőbe a halottas menetet, de Szána egy másik részén több ezren demonstráltak Száleh elnök hívei is.

Az Arab-félsziget déli részén fekvő Jemenben hónapok óta az elnök távozását követelik. A jemeni zavargásokról szóló híreket itt olvashatja. Csütörtökön az Egyesült Államok légiereje mért csapásokat az al-Kaida ottani fegyvereseire. Washington attól tart, hogy a hatalmi vákuumban még nagyobb erőre kaphat a terrorszervezet.