A magyar alkotmány megvizsgálását kérték EP-képviselők a Bizottságtól

Vágólapra másolva!
Az Európai Bizottságtól kér állásfoglalást szlovák, francia és román európai parlamenti képviselők egy csoportja arról, hogy a magyar alkotmány összhangban van-e az európai joggal - jelentette be egy szlovák képviselő Pozsonyban.
Vágólapra másolva!

Egy baloldali szlovák európai parlamenti képviselő szerint az Európai Parlament (EP) szlovák, francia és román képviselőinek egy csoportja felszólította az Európai Bizottságot (EB), foglaljon állást a magyar alkotmánnyal kapcsolatban, hogy az összhangban van-e az európai joggal.

"A szlovák kormánynak kellene lépnie, de az nem tesz semmit. Mi az európai és a nemzetközi intézményeknél most az ő szerepét töltjük be. Miután a Szlovák Köztársaság kormánya, a külügyminisztérium és a kormányfő nem léptek, írásos kérdést intéztünk az Európai Bizottsághoz, hogy foglaljon állást a magyar alkotmány néhány pontjával kapcsolatban" - jelentette ki Boris Zala, az ellenzéki Irány-Szociáldemokrácia (Smer) EP-képviselője pénteken egy pozsonyi sajtóértekezleten.

Mikulás Dzurinda szlovák külügyminiszter szerint a Smer sajtóértekezlete ismételten azt bizonyította, hogy ennek a pártnak szüksége van az uszító politikára, és kárt okoz Szlovákiának. Dzurinda elmondta: a külpolitikát lehet sajtóprovokációkkal, de szakmailag is művelni. "Én a felelős munka mellett döntöttem, a Smer ezt akadályozza, és megpróbálja kihasználni a Duna másik oldaláról érkező provokációkat, amivel szerintem kárt okoz Szlovákia érdekeinek" - tette hozzá.

Legutóbb szerdán alakult ki parázs vita az Európai Parlamentben az új magyar alkotmányról. A felszólalók közül a szlovákiai és romániai képviselők bírálták a legélesebben a jogszabályt, elsősorban a határon túli magyarokra vonatkozó pontok miatt. A baloldali és zöld pártiak többek között a házasság meghatározására vonatkozó részt, valamint az alaptörvény elfogadásának körülményeit kifogásolták.