Újabb szexuális töltetű videó élezi Fehéroroszország és Magyarország viszonyát

Vágólapra másolva!
Durva provokációnak tartja a Külügyminisztérium az interneten közzétett, Kontra Ferenc minszki magyar nagykövettel foglalkozó videót. A több mint hétperces videó a diplomatát, mint felszarvazott férjet állítja be. A magyar külügy csütörtök délutánra bekérette Fehéroroszország  budapesti nagykövetét.
Vágólapra másolva!

A Youtube videómegosztó oldalon szerdán közzétettek egy felvételt, melyről készítői azt állítják, hogy azon Magyarország minszki nagykövetének, Kontra Ferencnek a felesége látható és hallható. A videón egy középkorú, szőke hajú nő sétál egy olasz repülőtéren (állítólag a feleség), a képek alá pedig két telefonbeszélgetést vágtak be. A felvétel szerint azon a magyar nagykövet felesége és annak olasz szeretője hallható.

Ezeken randevút egyeztetnek, illetve a beszélgetés során intim részletek is elhangzanak kettejük szexuális viszonyáról. Az olaszul folyó beszélgetést angolul feliratozták. A videó feltöltője azt írta a felvételhez kísérőszövegnek, hogy azt egy ismeretlen, megcsalt olasz nő kérésére készítette egy magánnyomozó.

A felvételről már szerdán jelentek meg hírek, csütörtökön pedig a magyar Külügyminisztérium is felhívta rá a figyelmet egy közleményben. A tárca - amely a felvételen szereplő állításokat nem erősítette meg - közölte, hogy a felvételeket, illetve azok nyilvánosságra hozatalát súlyos és durva provokációnak tartja, és "mint a minszki magyar diplomáciai jelenlét és munkavégzés ellehetetlenítésére irányuló kísérleteket, a leghatározottabban visszautasítja és elítéli".

A magyar külügy szerint az ilyen eljárás ellentétes a diplomáciai kapcsolatok és érintkezés elveivel és gyakorlatával. "Nehéz nem összefüggést felfedezni a demokratikus alapértékek és az emberi jogok Fehéroroszországban történő érvényesítésére irányuló következetes magyar, illetve EU-elnökségi szerepvállalás, valamint a magyar diplomáciai képviselők ellen kibontakozó durva kampány között" - fogalmaz a közlemény.

Hozzáteszik azt is, hogy a Külügyminisztérium vezetésének bizalma töretlen a minszki magyar nagykövetben, Fehéroroszország budapesti nagykövetét pedig csütörtök délutánra a Külügyminisztériumba kérették. A közlemény ugyan nem nevez meg konkrét felelőst, de a nagykövet bekéretése azt jelzi, hogy a magyar külügy szerint a felvételhez köze van fehérorosz hatóságoknak.

A közlemúltban egy másik felvétel okozott feszültséget a két ország viszonyában. Mint arról korábban beszámoltunk, B. Zoltánt, a minszki magyar nagykövetség tanácsosát májusban hazarendelte a Külügyminisztérium, mert az interneten videók jelentek meg, amelyeken egy nővel különböző intim helyzetekben látható.

Bár a leplezetlen szexuális aktust is bemutató felvételekből egyértelmű, hogy a férfi házasságtörést követett el, a jelek arra mutatnak, hogy csapdába csalták (erről bővebben itt olvashat). A Külügyminisztérium azt az ügyet nem kívánta kommentálni, és az [origo]-nak Kontra Ferenc minszki nagykövet is azt mondta, hogy magánügynek tekintik a történteket. Rácz András, a Magyar Külügyi Intézet tudományos főmunkatársa az [origo]-nak B. Zoltán ügyéről azt mondta, hogy az "egész egy klasszikus kompromatnak tűnik". A kompromat a posztszovjet térség politikai szaknyelvében használt kifejezés a politikai céllal megszervezett lejáratásra.