Időt kért Szíriának Oroszország az ENSZ-től

Vágólapra másolva!
Nem veszélyezteti a nemzetközi békét és biztonságot a szíriai helyzet, ezért semmi szükség az ország ellen irányuló ENSZ BT-határozatra - mondta az orosz külügyminisztérium szóvivője, aki szerint a beavatkozással csak tovább romlana a helyzet, inkább időt kell hagyni a szíriai kormánynak, hogy véghezvigye korábban bejelentett reformjait.
Vágólapra másolva!

Ellenzi Oroszország, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) határozatot hozzon Szíriáról, a lépés csak rontana az országban uralkodó állapotokon - jelentette be az orosz külügyminisztérium szóvivője, Alekszandr Lukasevics csütörtökön. "Az orosz elnök többször elmondta már, hogy ellenez minden BT-határozatot Szíriáról, mert az ott kialakult helyzet nem jelent veszélyt a nemzetközi békére és biztonságra" - idézte a szóvivő szavait a kínai Hszinhua hírügynökség angol nyelvű oldala.

Lukasevics ezzel együtt arra szólította fel a nemzetközi közösséget, hogy adjanak időt a szíriai hatóságoknak tervezett reformjaik véghezviteléhez. "A szíriai hatóságok már tettek pár lépést annak irányában, hogy végrehajtsák a bejelentett reformokat, de további időre van szükségük a folytatáshoz" - mondta a szóvivő. Az oroszok szerint a szíriai helyzetet "maguknak a szíriaiaknak kell megoldaniuk", a törvények segítségével és a civil lakosság elleni erőszak nélkül. "Úgy gondoljuk, hogy azonnal meg kell állítani az erőszakot, és meg kell keresni azt a nemzeti konszenzust, amely segít megújítani a szíria államot és társadalmat" - mondta Lukasevics.

Nagy-Britannia, Franciaország, Németország és Portugália csütörtökön terjesztette az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé a Szíriát elítélő határozattervezetet, amelyben a demokráciát követelő tüntetőkkel szembeni brutális szíriai kormányzati fellépést ítélnék el. Az Egyesült Államok nem szerepel az előterjesztők között, de "erőteljes támogatásáról" biztosította a tervezetet.