Kólibaktérium fertőzött meg egy férfit Szlovákiában

Vágólapra másolva!
Kólibaktériumot mutatott ki a vérvizsgálat egy 25 éves férfinál a kelet-szlovákiai Kassán.
Vágólapra másolva!

Szerda este kólibaktériumot mutattak ki egy Szlovák férfi vérében. A beteget hemolitikus urémiás szindrómával (HUS) szállították a kassai Louis Pasteur kórházba. A 25 éves férfi székletében előtte Eperjesen mutatták ki a baktériumot.

"A páciensnek sérült a vérképe, és veseműködési problémái vannak. Ugyanakkor a bőrén több helyen apró vérzés látható" - közölte Jaroslava Oravcová, a kórház szóvivője csütörtökön. Oravcová szerint egyelőre nem tudni, hogy a kólibaktérium melyik törzséről van szó, és hogy fertőző-e.

Ivan Schréter, a fertőzéses megbetegedéseket kezelő kassai klinika főorvosa elmondta, hogy a baktériumtörzs megállapításához újabb mintákat vettek a férfitől.

Az Egészségügyi Világszervezet legfrissebb jelentéséből kiderül, hogy a kólibaktérium egyik új törzse felelős a hasmenésjárványért, amely eddig hivatalos adatok szerint harminc ember halálát okozta, és több ezer embert megbetegített, főként Észak-Németországban. Szerdán Lengyelországban már a második, míg Franciaországban az első kólibaktériummal fertőzött beteget diagnosztizálták. Csehországban is volt már néhány fertőzésgyanús eset, de konkrét kólibaktériumos megbetegedést még nem mutattak ki.