Milliós bírságra ítélték a grönlandi fúrótornyon akciózó magyart

Vágólapra másolva!
Milliós bírsággal sújtotta a grönlandi bíróság azt a magyar Greenpeace-aktivistát, aki egy brit olajfúró toronyra láncolta magát a múlt héten. A férfit és társait a hatóságok kitoloncolják az országból, de mivel az első alkalmas gép kedden hagyja el Grönlandot, a magyar környezetvédő a hétvégét is börtönben tölti.
Vágólapra másolva!

Jelentős pénzbírsággal sújtotta a grönlandi bíróság azt a magyar Greenpeace-aktivistát, akit a múlt szombaton vettek őrizetbe, miután társaival egy tengeri olajfúró toronyhoz láncolta magát - tudta meg az [origo]. A férfi még mindig Grönland fővárosa, Nuuk egyik börtönében van. Hamarosan kitoloncolják Grönlandról, de az elszállításáig őrizetben marad.

Major Dávid szombaton szállt át a brit Cairn olajvállalat fúrótornyára a Greenpeace környezetvédő szervezet Esperanza nevű hajójáról. Az aktivista és társai 12 órára állították le a fúrótorony működését: céljuk az volt, hogy megakadályozzák az olaj utáni kutatást a visszahúzódó sarkvidéki jégtakaró peremén. Az aktivistákat végül a dán haditengerészet különleges alakulata távolította el a fúrótoronyról.

Ben Stewart, a Greenpeace brit szervezetének médiaigazgatója csütörtök délután az Esperanza fedélzetéről az [origo]-nak azt mondta, hogy a letartóztatott 18 aktivistát várhatóan a jövő héten toloncolják ki az országból. "A héten több bírósági meghallgatás is volt az ügyükben, vádat emeltek ellenük, amiért beléptek a fúrótorony körüli biztonsági zónába, és ítéletet is hoztak" - mondta Stewart.

A Greenpeace-vezető szerint a magyar fiatalembert és társait fejenként 30 ezer dán koronára (kb. 1 millió forintra) bírságolták az akcióért a grönlandi hatóságok. "Egyelőre nem tudjuk, hogy van-e lehetőség fellebbezésre, most arra koncentrálunk, hogy kihozzuk őket onnan" - mondta Stewart. A férfi szerint hazaérkezésük után a kitoloncolt aktivistákat a Greenpeace csapata fogja segíteni.

Azt azonban továbbra sem lehet tudni, hogy Major Dávidot Magyarországra toloncolják-e, a magyar állampolgár ugyanis Kanadában lakik, és a dán hatóságok még nem adtak tájékoztatást arról, hogy melyik országba küldik a férfit - közölte az [origo]-val a Greenpeace magyarországi szervezete. Tudomásuk szerint Major keddig marad grönlandi börtönben, mert akkor indul legközelebb repülő, amelyen kitoloncolhatják.

A Greenpeace aktivistáit azonban jelenleg az is aggasztja, hogy a fúrótorony megszállása miatt a Cairn olajvállalat hatalmas kártérítési pert indított a környezetvédő szervezet ellen egy holland bíróságon. Az ügyben csütörtök este várható döntés, és ettől függ, hogy a Greenpeace folytathatja-e akcióját a sarkvidéki olajfúrás megakadályozására - mondta Ben Stewart (a Greenpeace akciójáról és az ügy tétjéről itt olvashat bővebben).

A sarkvidéki olajkészletekért az elmúlt években indult hatalmas versenyfutás a világ országai és olajvállalatai között, mert a globális felmelegedés miatt egyre nagyobb területről húzódik vissza a jég, és egyre több eddig elérhetetlen nyersanyag válik megközelíthetővé (erről a versenyfutásról itt talál részleteket). Az olajfúrás rengeteg kockázatot rejt, a Greenpeace ezért azt követeli a Cairn olajvállalattól, hogy hozza nyilvánosságra egy esetleges olajszivárgás, olajkatasztrófa esetén alkalmazott vészforgatókönyvét. A zöldek szerint a cég nem tudna elhárítani egy olajszivárgást, a Cairn azonban nem enged betekintést az erről szóló dokumentumokba.