Akadályozzák a japán városok az atomerőművek újraindítását

Vágólapra másolva!
Az önkormányzatok tiltakozása miatt jövő áprilisra leállhat mind az ötvennégy atomreaktor Japánban. A japán gazdasági minisztérium szerint évi 40 milliárd dolláros kiadással járhat, ha más fűtőanyag után kell nézniük a hőerőműveknek.
Vágólapra másolva!

Az önkormányzatok tiltakozása miatt jövő áprilisra leállhat az összes atomreaktor Japánban - közölte a gazdasági minisztérium. A tárca szerint egy ilyen lépés esetén az országnak évente pótlólagosan 40 milliárd dollárt kell költenie a hőerőművekhez szükséges fűtőanyag beszerzésére.

Az országban a március 11-ei földrengés és az azt követő szökőár miatt a Fukusima-1-es atomerőmű mellett több nukleáris erőművet leállítottak. Ezzel egy időben több reaktornál előrehozták a műszaki ellenőrzést, melynek az lett az eredménye, hogy az 54 reaktorból jelenleg csupán 19 termel áramot. Az atomerőművekben előállított energia a korábbi mennyiség 36 százalékára esett vissza.

Japánban 13 havonta végeznek felülvizsgálatot a reaktorokon. Ezen a létesítmény hiába szerzi meg az engedélyt az újraindításhoz az illetékes kormányhivataltól, az újbóli üzembe helyezéshez szükséges még a helyi önkormányzat beleegyezése. A Fukusima-1-es erőműben történt katasztrófa után azonban az önkormányzatok még egy ilyen engedélyt sem adtak ki.

Ha folytatódik ez a tendencia, akkor jövő áprilisra a jelenleg üzemelő reaktorokat is le kell állítani műszaki ellenőrzésre, miközben a vizsgálatokon átesett reaktorokat nem indítják be.

Szerdán a svájci parlament fogadott el egy olyan határozatot, amely szerint az ország lemond az atomenergia hasznosításáról, "amilyen gyorsan csak lehet". Ez azt jelenti, hogy újabb atomerőművet már nem lehet építeni, a meglévők pedig üzemidejük lejárta után bezárnak az alpesi országban.

A határozattal Svájc részben Németország példáját követi, amelynek kormánya nemrég úgy határozott, hogy 2022-ig fokozatosan bezárja mind a 17 német atomerőművet. A Merkel-kormány alig több mint fél év alatt, a fukusimai események hatására gondolta meg magát az atomenergiával kapcsolatban, pár hónappal ezelőtt még arról döntött, hogy a nukleáris erőművek üzemidejét átlagosan 12 évvel meghosszabbítja.