Uborkán mutatták ki a hasmenésjárvány kórokozóját

Németország, hasmenésjárvány, EHEC, E. coli, kólibaktérium
Vágólapra másolva!
Egy magdeburgi kukában talált uborkamaradványokon mutatták ki a hasmenésjárványt okozó baktériumot. Ezzel ismét az uborkára terelődött a gyanú, bár a hatóságok elismerik, hogy a kukában is rákerülhetett a kórokózó az ételmaradékra.
Vágólapra másolva!

Lehet, hogy mégis az első feltételezés volt a helyes, és uborkáról származik az a kórokozó, amely a Németországban 22 ember halálát okozó hasmenésjárványért felelős. Az élelmiszerellenőrök Szász-Anhalt tartományban, Magdeburgban egy kukában talált uborkamaradékon azonosították az O104:H4 jelű EHEC baktériumot - írja a Süddeutsche Zeitung.

A kuka egy olyan családé, amely megbetegedett a járványban: az apánál enyhe lefolyású volt a fertőzés, de az anyát jelenleg is kórházban ápolták. A lányuk még kórházban van, de már javul az állapota. Az uborkamaradék a hatóságok szerint legalább másfél hete a kukában volt, így lehet, hogy már a szemétben került rá a kórokozó. Az is megeshetett ugyanakkor, hogy a család fertőzött tagjairól került a kórokozó az ételmaradékra.

Szász-Anhalt tartomány nem tartozik az EHEC-járvány által súlyosan érintett területekhez, eddig 32 megbetegedést regisztráltak, akik közül heten szorultak intenzív kórházi ellátásra. A május vége óta terjedő járvány forrását egyelőre csak találgatják a szakemberek: a fertőzött spanyol uborkáról szóló elmélet megdőlt, de a babcsíra sem bizonyult helytállónak (a kórokozó forrása utáni nyomozásról itt olvashat részletesen).

Forrás: AFP/Patrick Seeger