Feljelentették Tőkéséket a brüsszeli székelyföldi iroda miatt

Vágólapra másolva!
Székelyföld brüsszeli képviseletének megnyitása miatt feljelentette a három erdélyi magyar európai parlamenti képviselőt egy román alapítvány. A szervezet szerint Tőkés László, Sógor Csaba és Winkler Gyula az "alkotmányos rend megdöntésére irányuló cselekedetet" hajtott végre, amikor megnyitotta az irodát a Magyar Régiók Házában.
Vágólapra másolva!

Feljelentette a három erdélyi magyar európai parlamenti képviselőt a román legfelső bíróság ügyészségén a Polgárokat az Állami Visszaélésektől Védő Alapítvány (Facias), amiért támogatták Székelyföld brüsszeli képviseletének megnyitását. A Facias szerint Tőkés László, Sógor Csaba és Winkler Gyula tette az "alkotmányos rend megdöntésére irányuló cselekedetnek, illetve összeesküvésnek" minősül.

A Facias úgy véli, hogy az eddigi európai uniós gyakorlat szerint csak a tagállamokban elismert területi egységek nyithatnak lobbiirodát Brüsszelben annak érdekében, hogy európai szinten népszerűsítsék érdekeiket. "Mivel a Székelyföldet, amely Hargita, Kovászna és Maros megyéből áll, a román hatóságok nem ismerik el, mesterséges, helyi szinten el nem ismert csoportosulásról lévén szó, egyértelmű a kezdeményezés törvénytelensége és alkotmányellenessége" - állítja a Facias.

A szervezet azt is felrója, hogy az irodát a Magyar Régiók Házában nyitották meg, így az - szerinte - nem gazdasági, hanem etnikai alapon működik. A szervezet szintén kifogásolja, hogy június 4-én, a trianoni békeszerződés aláírásának évfordulóján Csíkszeredában olyan megemlékezést szerveztek, amelyen elhangzott: Székelyföld nem Románia.

A brüsszeli székelyföldi irodát június 1-jén nyitotta meg Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, aki akkor azt mondta, hogy "az iroda tevékenysége nem valaki ellen irányul, nem sérti senkinek az érdekeit, hanem javára válik mindenkinek, így Romániának is, azáltal, hogy uniós forrásokat próbál a Székelyföldre vinni".