Bekeményítettek a tálibok a magyar katonák szomszédságában

Vágólapra másolva!
Visszatértek a tálibok és más szélsőséges csoportok is Afganisztán északi részére, ahol egyre romlik a biztonsági helyzet - írja a BBC. A környéken több mint 200 magyar katona szolgál.
Vágólapra másolva!

Egyre romlik a biztonsági helyzet Afganisztán északi részén, ahol több száz magyar katona is állomásozik - derül ki a BBC riportjából. Afganisztán északi része sokáig az ország egyik legbékésebb területének számított, de a NATO júliusban átadja a terület ellenőrzését az afgán hadseregnek, és a BBC szerint egyre több a zavargás és az öngyilkos merénylet.

Tavaly télen Kunduz, Baghlan és Takhar tartományt is megtisztították a táliboktól és az al-Kaida-felkelőktől, ennek ellenére a tálibok és több más szélsőséges csoport is visszatért a területre - mondta a BBC tudósítójának egy biztonsági forrás. "A tálibok úgy terjednek, mint az erdőtüzek" - mondta a BBC riporterének egy helyi.

Az afgán hírszerzés szerint az al-Kaida destabilizálni szeretné az ország északi részét. Csak a múlt hónapban 60 ezer töltényt és több mint ötszáz fegyvert foglaltak le a hatóságok az északi nagyvárosban, Mazari Sarifban.

Magyarország 2003 óta vesz részt az afganisztáni háborúban. 2006 októberétől a magyar katonák vezetik a baghlani újjáépítési csoportot: mintegy 240 katona szolgál az ország északi részén, akik a katonai feladatok mellett a lakosság életkörülményeinek javítását célző, elsősorban az infrastrukturális fejlesztéseken dolgoznak.