Vörösiszap-katasztrófa fenyeget Indiában

Vágólapra másolva!
Súlyos környezeti és egészségügyi katasztrófával néznek szembe indiai családok ezrei, mert szivárog a Vedanta Aluminium nevű vállalat finomítójának központi vörösiszap-tárolója. A szennyező anyag már utakat árasztott el, a közelgő monszunidőszakban pedig teljesen átszakadhat a gyűjtőmedence körüli védőfal - közölte kedden az Amnesty International.
Vágólapra másolva!

Csaknem százmilliárd liter mérgező és radioaktív anyag lehet abban a vörösiszap-tárolóban, amely szivárogni kezdett az indiai Orisza állambeli Landzsigarh-nál - közölte az Amnesty International kedden. Az eddig kifolyt anyag már beterítette a környékbeli utakat. Négy-ötezer helyi lakost fenyeget az a veszély, hogy a közelgő monszunesők miatt átszakad a védőgát, és az iszap elárasztja a tározó melletti falvakat.

Ramesh Gopalakrishnan, az Amnesty International dél-ázsiai térséggel foglalkozó kutatója közölte, a vörösiszap-tározót működtető Vedanta Aluminium nevű vállalatnak le kell állítania a tároló további feltöltését, és nyilvánosságra kell hoznia, hogy milyen lépéseket tervez a közelben élő családok ezreit fenyegető katasztrófa elhárítására.

A Vedanta Aluminium ugyanakkor tagadja, hogy szivárogna az iszap a tározóból. Ennek ellentmond viszont az a közleményük, amelyben azt közlik, hogy a szennyezett területeket már megtisztították.