Több mint száz rendőrt mészároltak le Szíriában az állami média szerint

Vágólapra másolva!
Minden eddiginél véresebb öldöklés történt Szíriában hétfőn - közölte a helyi hivatalos média. A korábbi zavargásokkal ellentétben azonban most nem tüntetőket, hanem rendőröket lőttek halomra, az állami tévé szerint "fegyveres bandák" legalább 120 rendőrrel végeztek az ország északi részén. A média korlátozása miatt egyelőre nem lehet pontosan tudni, hogy ki lőtt kire, de a beszámolók szerint a fegyveresek kormányépületeket gyújtottak fel, és a rendőrség központjában is mészárlást végeztek.
Vágólapra másolva!

Mintegy 120 szíriai rendőrt mészároltak le fegyveres bandák az ország északi részén - jelentette az arab ország állami televíziója. Ha igaz a hír, akkor ez a szíriai biztonsági erők legsúlyosabb vesztesége, mióta március közepén megkezdődtek a kormányellenes tüntetések Szíriában.

A hatalmas mészárlásról szóló hírt ugyanakkor nem lehet független forrásból megerősíteni, mert a diktatórikusan irányított Szíriában a külföldi médiát szinte teljesen korlátozzák a hatóságok. Néhány szemtanú azonban kétségbe vonta, hogy a gyilkolásnak köze lenne a kormányellenes tüntetőkhöz - írja a BBC.

A szíriai állami média kezdetben csak 20 rendőr legyilkolásáról adott hírt, akiket a beszámoló szerint "fegyveres bandák" csaltak tőrbe az északi Dzsiszr al-Sugúr (Jisr al-Shughour) városánál. Később az állami tévé már arról számolt be, hogy fegyveresek foglalták el a város egyes részeit, kormányépületeket támadtak meg, és többet fel is gyújtottak.

A török határ közelében található városban egy nappal korábban emberi jogi aktivisták még azt mondták, hogy legalább 35 ember, köztük rendőrök is odavesztek különböző összecsapásokban. A hétfői hírek szerint a "fegyveres bandák" könnyű lőfegyverekkel, gránátokkal, és lopott robbanószerekkel csaltak tőrbe egy "terrorizált állampolgárok" megsegítésére érkező rendőrkonvojt.

Harminchét másik rendőrt a város rendőrségi központja elleni támadás során mészároltak le. Nyolc rendőr halt meg állítólag egy posta elleni robbantásnál is. "A fegyveres csoportok valóságos mészárlást követtek el, és a holttestek egy részét meg is csonkították" - állította egy televíziós beszámoló. A szíriai belügyminiszter kemény választ ígért a vérontásra.

A BBC arab nyelvű adásának ugyanakkor egy szemtanú azt mondta, hogy a kormányellenes tüntetőknek nincsenek fegyverei, és a rendőröket mások lőtték le. "A rendőrök felénk jöttek, aztán valamilyen szíriai biztonsági osztagok hátulról lelövöldözték őket" - mondta. Az AP hírügynökségnek egy emberi jogi aktivista is azt mondta, hogy a tüntetések eddig békések voltak, ezért valószínűtlen, hogy a demonstrációk csaptak volna át fegyveres felkelésbe.

A BBC bejrúti tudósítója szerint a szíriai ellenzéki honlapokon a korábbi tüntetésekhez képest szokatlanul kevés információ található. Egy oldal szerint Dzsiszr al-Sugúr városát körbevették a kormányerők, mert a városban a biztonságiak egy része valószínűleg a tüntetők oldalára állt. Ha a vérontásról szóló hírek igazak, úgy a BBC szerint ez az első alkalom, hogy a szíriai hatóságok ekkora veszteséget elismernek.

Szíriában a déli Deraa városában kezdődtek a zavargások még márciusban, a kemény hatósági fellépés és a több áldozat miatt azonban továbbterjedtek az ország többi részére. Az ország elnöke, Bassár al-Aszád a kezdeti forrongások után reformokat ígért, de ez sem vette elejét a zavargások elmérgesedésének (Szíria jelentőségéről és az ország politikai hátteréről itt olvashat).