Kövér László felbőszítette a szlovák ellenzéket

A magyar terjeszkedés ellen felirat a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) új óriásplakátján, Losonc
Vágólapra másolva!
Éles hangon reagáltak a szlovák ellenzéki pártok egy hétfőn megjelent interjúra, amelyben Kövér László magyar házelnök arról beszélt, hogy a szlovákiai magyarok is Magyarországhoz tartoznak. A Smer szerint Pozsony csípős pofont kapott, a magyarellenességéről ismert Ján Slota pedig a budapesti nagykövet visszahívását követelte.
Vágólapra másolva!

"Budapesttől olyan pofont kaptunk, mely csíp, mint a paprika. Itt az ideje reagálni" - mondta kedden Pozsonyban Olga Algayerová, az ellenzéki Smer árnyékkormányának külügyminisztere. A politikus Kövér László magyar házelnök szavaira reagált, aki Hospodárské Noviny című gazdasági napilapnak adott, hétfőn megjelent interjújában úgy fogalmazott: a szlovákiai magyarok szellemi és kulturális értelemben a magyar nemzethez, Magyarországhoz tartoznak.

A legnagyobb ellenzéki párt bírálta Iveta Radicová miniszterelnök kormányát és Mikulás Dzurinda külügyminisztert is, mert szerintük nem reagáltak a Kövér Lászlóval készült hétfői interjúra. "Szlovákia nagyon gyorsan megkapta a választ visszakozó, szervilis külpolitikájára" - jelentette ki Marek Madaric, a Smer alelnöke a Bumm.sk szlovákiai magyar hírportál cikke szerint.

Kövér a hétfői interjúban azt is mondta, hogy szerinte minden szlovák politikusban van egy kis Slota (Ján Slota az ellenzéki SNS magyarellenességéről ismert elnöke). A házelnök szerint a mérsékelt szlovák politikusok tartanak Slotától, ezért figyelembe veszik a nézeteit. Az SNS elnöke megdöbbentőnek nevezte Kövér kijelentéseit, melyekkel szerinte megalázta a szlovák nemzetet, és kisajátította a szlovák földet.

Szerinte a magyar házelnök egyértelmű céllal mondta el gondolatait, és a szlovák kormány nem reagált elég erélyesen. "A szlovák kormány és a diplomácia talán akkor sem reagálna, ha lőnének ránk Budapestről. Haladéktalanul vissza kell hívni a magyarországi szlovák nagykövetet, fel kell bontani a jószomszédsági szerződést, melyet a magyar fél durván és arrogánsan megsért" - vélte a nacionalista párt vezetője, aki szerint Magyarország Szlovákia szuverenitásába avatkozik.