Veszített Obama a Bin Laden halála után szerzett népszerűségéből

Vágólapra másolva!
A megkérdezettek többsége szerint rossz úton halad az Egyesült Államok gazdasága, Barack Obama rosszul kezeli a hiányt, és nem tud mit kezdeni az állástalanokkal - írja a Washington Post online kiadása. A legújabb közvélemény-kutatások alapján, a jövő évi elnökválasztáson Mitt Romney korábbi kormányzó lehet Obama legnagyobb ellenfele, aki a munkahelyeket és a fellendülő gazdaságot állítja kampánya középpontjába.
Vágólapra másolva!

Oszladozni látszik az amerikai választópolgárokban az Oszama bin Laden megölése után tapasztalt lelkesedés, újabb rekordokat döntöget ugyanis azoknak a száma, akiknek nem tetszik, ahogyan az Egyesült Államok elnöke, Barack Obama kezeli az ország gazdasági helyzetét és a hiányt - írja a Washington Post online kiadása új közvélemény-kutatási eredményekre hivatkozva. A felmérés egy inkább pesszimistának mondható hangulatot ábrázol, ami a magasabb üzemanyagáraknak és a csalódott állástalanoknak köszönhető.

Kettőből egy amerikai azt mondja, az ország meglehetően rossz pályán halad, tízből kilencen pedig negatívra értékelik a gazdaságot. Nagyjából tízből hatan vélik úgy, hogy a gazdaság még mindig nem tért magához a 2009-es gazdasági világválság okozta sokkból, függetlenül attól, hogy mit mondanak a hivatalos statisztikák. Összeségében elmondható, hogy a megkérdezettek közül tízből hatan negatív jelzőkkel illették Obama gazdaságpolitikáját és a hiány kezelését. A felmérés azt mutatja, hogy a megkérdezettek körében Obama fej-fej mellett halad Massachusetts állam korábbi kormányzójával, Mitt Romneyval, aki múlt héten jelentette be hivatalosan is, hogy indul a jövő évi elnökválasztáson, kampányának középpontjába pedig a munkahelyteremtést és a gazdaság fellendítését helyezte.

A 64 éves, mormon vallású Mitt Romney már 2008-ban is indult az elnökjelöltségért, de akkor végül John McCain lett a republikánusok jelöltje. Romney elmondása szerint az akkori kudarcból levonta a tanulságot, így a több témára fókuszáló kampány helyett most elsősorban a gazdaság helyzetére fog összpontosítani. A négy évvel ezelőtti előválasztások során az elsőként döntő Iowa, New Hampshire és Dél-Karolina államban is megpróbált nyerni, most azonban "nem forgácsolja szét az erőit", és kizárólag New Hampshire-ben próbálja elérni a későbbiekre nézve meghatározó sikert. A közvélemény-kutatások szerint az államban a republikánus riválisok között ő áll az első helyen, amiben az is közrejátszhat, hogy ott van a nyaralója.

A nyakkendősről ingujjas stílusra váltott Mitt Romney támogatottságának meglepő bizonyítéka volt, hogy májusban, egy mindössze nyolcórás, Las Vegas-i központú telefonos kampánnyal 10,25 millió dollár anyagi támogatást tudott begyűjteni. A Harvardon végzett Romney sikeres pénzügyi befektető, akinek Szabad és Erős Amerika elnevezésű akcióbizottsága már most több millió dollár adományt halmozott fel a kampányra.