A Buenos Aires-i repülőtér összes járatát törölték a vulkáni hamufelhő miatt

Vágólapra másolva!
Elérte az argentín főváros légterét a szombaton kitört vulkáni lánc hamu- és füstfelhője, ezért kedden törölték a Buenos Aires-i repülőtér összes járatát. Chilei geológusok szerint a tűzhányó kitörése hetekig is eltarhat.
Vágólapra másolva!

Törölték járataikat kedden a légitársaságok a Buenos Aires-i Ezeiza Nemzetközi Repülőtéren, mert az argentín főváros légterét elérte a szombaton kitört chilei vulkáni lánc hamufelhője. A mintegy hatmérföldes magasságig terjengő füst és a hamu más városok reptereit is érinti - írja a CNN amerikai csatorna online oldala az argentín állami hírügynökségre hivatkozva. A későbbi járatok sorsáról egy válságbizottság fog dönteni.

A chilei Puyehue, Cordon, Caulle vulkáni lánc ötven év óta először tört ki szombaton. Több ezer embert kitelepítettek a környékről, sérültekről nem érkezett jelentés. A hatóságok a legmagasabb riasztási fokozatot hirdették ki, és elrendelték háromezerötszáz ember kitelepítését. A kitörés előtt tucatnyi kisebb földrengés volt a térségben, de senki sem sérült meg.

Chilei geológusok szerint a tűzhányó kitörése hetekig is eltarthat. A füst és hamu Argentína egyre nagyobb szeletére terjed ki. A Puyehuétől száz kilométerre, a határ argentin oldalán fekvő Bariloche hegyi üdülőhelyen a lankákat vastag, érdes hamu borítja alig két héttel a téli síszezon kezdete előtt. Az országrészben szombat óta katasztrófakészültség van.