"Az utolsó nagy harc" katonája a magát olajfúró toronyhoz láncoló magyar

Greenpeace, Akció a sarkvidéki fúrótorony ellen, Magyar Greenpeace-aktivista a grönlandi börtönben
Vágólapra másolva!
Jó hangulatban van és megfelelő körülmények között tartják fogva Grönlandon azt a magyar Greenpeace-aktivistát, akit egy brit olajfúró tornyon vettek őrizetbe szombaton. Az [origo] elérte a fúrótorony mellett veszteglő Greenpeace-hajó személyzetét, egyikük szerint a sarkköri olajfúrás elleni tiltakozás az egyik utolsó nagy környezetvédelmi harc. A fúrótorony elleni akciót tárgyaló holland bíróság a Greenpeace mellé állt az olajcéggel szemben.
Vágólapra másolva!

Legalább szerda estig egy grönlandi börtönben marad az a magyar Greenpeace-aktivista, akit a hétvégén vettek őrizetbe a dán hatóságok egy tengeri olajfúró tornyon. Major Dávidot és 17 társát a grönlandi fővárosban, Nuukban tartják fogva, és szerda este döntenek a sorsukról - mondta kedden az [origo]-nak Vay Márton, a Greenpeace Magyarország szóvivője.

A magyar férfi és a többi aktivista a Greenpeace Esperanza nevű hajójáról szállt át a hétvégén a brit Cairn olajvállalat fúrótornyára, amely olaj után kutat a Grönland melletti vizeken. Az akcióval a cég próbafúrásait próbálták megakadályozni. Mivel a torony a biztonsági szabályok szerint addig nem fúrhat, amíg idegenek vannak a fedélzetén, a munkát az aktivistáknak sikerült megszakítani a fedélzeten - mondta Vay.

Az aktivisták szombaton 12 órára tudták leállítani a torony működését - közölte az [origo]-val a Cairn társaság sajtóosztálya. Pár nappal korábban két másik aktivista is 4 napig sátorozott a fúrótorony alján függeszkedve, de ez még a fúrási időszak előtt történt, ezért ők a munkát nem akadályozták. Őket szintén a dán haditengerészet különleges alakulata távolította el a toronyról.

"Tisztelettel és méltósággal"

"Sikerült kapcsolatba lépnünk a bebörtönzött aktivistáinkkal, akiket megfelelő körülmények között tartanak fogva, és a grönlandi hatóságok tisztelettel és méltósággal bánnak velük" - mondta az [origo]-nak Ben Stewart, a Greenpeace brit szervezetének médiaigazgatója, akit az Esperanza fedélzetén, a fúrótoronytól nem messze, telefonon értünk utol. Az olajfúrások ellen harcoló aktivista szerint az őrizetbe vett társaik a háromnapos fogvatartás ellenére jó hangulatban vannak.

Stewart szerint az aktivistákat azzal vádolják, hogy illegálisan átlépték az olajfúró torony körül kialakított biztonsági zónát, amelyet vasárnap jelölt ki a dán haditengerészet. "Szerda estére várunk ítéletet, az aktivistákat valószínűleg kitoloncolják" - mondta a jelenleg is grönlandi vizeken hajózó férfi. Hozzátette: A magyar mellett hét brit, egy spanyol, kanadai, olasz, német és svéd aktivisták vettek részt a torony elleni akcióban. Vay Márton szerint nem biztos, hogy a magyar férfit Magyarországra fogják toloncolni a grönlandi hatóságok, mivel Major Dávid az utóbbi időben Kanadában élt.

A vészhelyzeti terveket akarják

A Greenpeace azért indított akciót a Grönland melletti Leiv Eiriksson olajfúró torony ellen, mert nem látják garantáltnak, hogy a Cairn olajtársaság el tudna hárítani egy esetleges olajszivárgást vagy olajkatasztrófát a Jeges-tengeren. A szervezet többször kért betekintést a cég azon dokumentumaiba, amelyek részletezik, hogy hogyan kezelnének és finanszíroznának egy esetleges szivárgást, illetve annak elhárítását. A Greenpeace szerint ezekből a technikai jelentésekből egyértelművé válna, hogy mennyire rizikós az olajfurás az Északi-sarkkönél.

Bár a szervezet szerint a dokumentumok nyilvánosságát megkövetelik "az átláthatóságot előíró szigorú biztonsági előírások", a cég a kért 17 dokumentumból csak kettőbe engedetett betekintést. A Greenpeace ezért a grönlandi parlament ombudsmani hivatalánál is panaszt benyújtott be, majd folytatta akcióit a fúrótoronynál is.

Forrás: Greenpeace
Aktivisták másznak a fúrótoronyra

A szervezet aggodalmát támasztja alá egy olyan brit kormányzati levelezés is, amelyet a Greenpeace a közérdekű információk nyilvánosságáról szóló törvények alapján szerzett meg a brit kormánytól. Az e-mailben a brit Külügyminisztérium arról tájékoztatta az energiaügyi minisztert, hogy "ilyen területeken nehéz segítséget nyújtani a szennyezések esetén", és "gyakorlatilag lehetetlen" egy komoly szennyezést felszámolni. A környezetvédő szervezet a környéken élő narválpopulációt is félti az olajkitermeléstől, de szerinte a grönlandi export 89 százalékát kitevő halászatot is veszélyeztetik az olajtársaságok.

A holland bíró is a dokumentumokat kéri

A Greenpeace akciói miatt a Cairn olajvállalat Hollandiában bíróságon támadta meg a szervezetet, és napi 2 millió eurós kártérítést követel olajfúró tornyának megbénítása miatt. A Cairn Energy [origo]-hoz eljuttatott közleménye szerint a cég a grönlandi kormány meghívására végzi olaj utáni kutatásait. A cég közölte, hogy "tiszteletben tartja az egyének és szervezetek szabad véleménynyilvánításhoz való jogát, ha az biztonságos és békés körülmények között történik", de aggódik, ha az akció veszélyt jelent az embereire vagy a felszerelésére. A cég állítása szerint a fúrótorony és személyzetének védelme érdekében indított bírósági eljárást a Greenpeace ellen.

A közlemény szerint a cég azt várja a bíróságtól, hogy utasítsa a Greenpeace hajóit a fúrótorony elkerülésére és ne hagyja, hogy a környezetvédők "akadályozzák a Cairn törvényes műveleteit Grönland partjainál". A cég azt állítja, hogy "igyekszik biztonságosan működni", a grönlandi hatóságok által megszabott, szigorú szabályoknak megfelelően. A cég 2010-ben három sikeres olajkutat fúrt a part mentén, és minden műveletet biztonságosan végezeték el" - állítják.

Az ügyben eljáró holland bíró azonban a tárgyaláson szintén nekiszegezte a társaság képviselőinek a kérdést, hogy miért nem hozzák nyilvánosságra a Greenpeace által követelt vészforgatókönyveket, amelyek általában nyilvánosak szoktak lenni - mondta az [origo]-nak Ben Stewart. Az aktivista szerint egyelőre nem tudni, hogy a bírónak van-e joga utasítani a társaságot a dokumentumok nyilvánossá tételére, ez a szerdai tárgyaláson dől el. A Cairn sajtóosztálya az [origo]-nak azt mondta, hogy nekik a grönlandi kormánnyal van szerződésük az olajkészletek feltárására, és a kormány kérése volt, hogy a Greenpeace által kért dokumentumok ne legyenek nyilvánosak.

Forrás: Greenpeace
Az Esperanza a torony mellett horgonyzik

"Őrült reakció"

Az ügyet azért tárgyalják holland bíróságon, mert a Greenpeace hajói holland zászló alatt hajóznak - magyarázta Vay Márton. Szerinte ez több praktikus ok mellett azért jó a szervezetnek, mert Hollandiában nagy a környezetvédők támogatottsága, "minden második ember greenpeaces", és ezért a bírósági ügyekben is gondosabb elbírálást remélhetnek. A magyarországi Greenpeace szerint az ügyükben eljáró bíró fel is szólította a Cairn céget, hogy hozza nyilvánosságrta az általuk kért iratokat.

A végső döntésig azonban a Leiv Eiriksson fúrótorony folytatja a próbafúrásokat Grönland mellett, és folyamatosan olaj után kutat - mondta az [origo]-nak Ben Stewart. A Greenpeace szerint ez azért baj, mert ha a Leiv Eiriksson olajat talál, akkor az Exxon, a Chevron és más nagy olajipari cégek szintén megjelennek az Északi-sarkkör területén. "Ez egy őrült reakció, hogy ide özönlenek az olajcégek, ahelyett, hogy figyelmeztetésnek vennék az olvadást, amit a fosszilis üzemanyagok által okozott globális fölmelegedés vált ki" - mondta. "Ennek a kitermelésnek a megállítása az egyik utolsó nagy környezetvédelmi harc a Földön" - állította.

A sarkvidéki olajkészletekért az elmúlt években indult hatalmas versenyfutás a világ országai és olajvállalatai között, mert a globális felmelegedés miatt egyre nagyobb területről húzódik vissza a jég, és egyre több eddig elérhetetlen nyersanyag válik megközelíthetővé. A Grönland melletti olajmezők is ennek a versenyfutásnak a célpontjai. A kitermeléssel járó kockázatokkal tisztában vannak a sarkvidékkel szomszédos országok is, amelyek nemrég épp Grönlandon kötöttek együttműködési megállapodást az esetleges olajkatasztrófák elhárítására. A felolvadó területek és felszabaduló nyersanyagok sorsa azonban még mindig rendezetlen, és néhány WikiLeaks-akta szerint akár háborúhoz is vezethet. Az olajversenyről és annak kockázatairól itt olvashat részletesen.