Öt másodperces ellenőrzést teszteltek a szingapúri reptéren

Vágólapra másolva!
A jövőben öt másodperc alatt eshetnek át az utasok a repülőtéri biztonsági vizsgálatokon annak az új kombinált repülőtéri szkennernek a segítségével, amelynek prototípusát a hét végén mutatták be Szingapúrban. 
Vágólapra másolva!

Új repülőtéri biztonsági rendszert teszteltek a hétvégén a szingapúri nemzetközi repülőtéren. A berendezés egy hét méter hosszú alagút, amely egyesíti a létező összes ellenőrzőfunkciót. Tehát van benne testszkenner, folyadékérzékelő, fémdetektor, robbanóanyag-érzékelő, és automatikusan ellenőrzi a lábbelit is. Az utasnak csak át kell haladnia rajta, miközben átvilágítják.

A rendszert tesztelő Nemzetközi Légiforgalmi Szövetség (IATA) szerint a biztonsági alagút öt éven belül ott lehet a világ összes nagy nemzetközi repülőterén. Az alagút azért is előnyös, mert alkalmazása kiiktathatja a motozásos ellenőrzést.

Az IATA azt tervezi, hogy a jövőben három csoportra osztják majd az utasokat, akiket először íriszfelismerő technológiával azonosítanak. Az első csoport az "ismert utazóké" lesz: őket csak röntgenátvilágítással, fém- és folyadékérzékeléssel vizsgálják. A "normális utazók" esetében cipőátvilágítást is végeznek, és át kell haladniuk a robbanóanyag-érzékelő detektoron. A harmadik kategóriába pedig azok az utasok kerülnek, akik gyanúsan viselkednek. Ők olyan alagúton sétálnak majd át, amelyben testszkenner is lesz.