Államosításra és osztogatásra készül a perui elnökválasztás győztese

Vágólapra másolva!
A nem hivatalos eredmények szerint a baloldali Ollanta Humala volt alezredes nyerte a perui elnökválasztást. Humala választási kampánya során a szegényekhez fordult támogatásért, tervei között az állam ellenőrző szerepének növelése szerepel, ami aggasztja a befektetőket, várható győzelmének hírére meg is inogtak a részvényindexek a tőzsdén.
Vágólapra másolva!

Bejelentette elnökválasztási győzelmét Peruban Ollanta Humala populizmussal vádolt baloldali jelölt, a hadsereg volt alezredese. Humala helyi idő szerint vasárnap éjszaka, az urnák zárása után több mint hét órával közölte, hogy ő győzött az elnökválasztás második fordulójában. Ekkor a szavazatok 80 százalékának összeszámlálása után alig egy tized százalékos előnye volt, a börtönbüntetését töltő egykori perui elnök, Alberto Fujimori 35 éves lányával, Keiko Fujimorival szemben. A szavazóhelyiségekből távozó választópolgárok megkérdezésén alapuló exit poll felmérések Humala előnyét mutatták, amely a hivatalos eredményekben várhatóan növekszik, amikor a szegényebb vidéki területek szavazatainak összesítése következik.

A választások megfigyelésével foglalkozó Transparencia nevű intézet nem hivatalos végeredménye szerint Humala a szavazatok 51,5 százalékával nyert. Ellenfele a voksok 48,5 százalékát gyűjtötte össze. A 48 éves Humala támogatói üdvrivalgása közepette azt mondta, képes egy igazságosabb országot teremteni, és azt ígérte, hogy a szegények is részesülnek majd a Peru ásványvagyonából származó gazdasági növekedésből. A tömegben többen táncra perdültek, mások azt skandálták, hogy "Humalát elnöknek, soha többet Fujimorit". Hasonló ünneplések kezdődtek Peru-szerte. Az egyik ilyenen elégették Fujimori képmását.

Peru az elmúlt évtizedben egyike volt a világ leggyorsabban növekvő gazdaságainak, kiemelkedő ércexportőr, miközben az ország lakosságának egyharmada szegénységben él. Humala választási kampánya során mindig a szegényekhez fordult támogatásért, tervei között az állam ellenőrző szerepének növelése szerepelt, ami aggasztja a befektetőket. A tőzsdén a részvényindexek meginogtak várható győzelmének hírére, és hétfőn várhatóan zuhanásba kezdenek, amikor majd megerősítik, hogy ő lesz a következő államfő.

A 48 éves Humala baloldali politikus, 2000-ben ő vezényelte az akkori elnök, Alberto Fujimori elleni tüntetést, és 2006-ban éppenhogy elveszítette a választást a mostani elnök, García ellen - olvasható a BBC brit közszolgálati médium összeállításában. Kampányában Humala azt ígérte, hogy növelni fogja az állam szerepét a gazdaságban, és visszaosztja a gazdasági nyereséget a szegényeknek. Kritikusai szerint ugyanolyan intervenciós gazdaságpolitikát fog folytatni, mint a venezuelai elnök, Hugo Chávez, bár Humala kijelentette, ő inkább a brazil gazdasági mintával szimpatizál. Humalát korábban azzal vádolták, hogy a 90-es években zajló tüntetések alatt a hadsereg alezredeseként emberi jogokat sértett.