Arról szavaznak a portugálok, ki vigye végig a megszorításokat

Vágólapra másolva!
Az eddigi ellenzék az esélyes a vasárnapi portugáliai választásokon. Minden meghatározó politikai erő egyetért abban, hogy szükség van a nemzetközi intézmények mentőcsomagjára, melynek feltétele a szigorú szigorú takarékossági program.
Vágólapra másolva!

Előrehozott parlamenti választást tartanak vasárnap Portugáliában. A kormányzó Szocialista Párt kormánya José Sócrates vezetésével március végén lemondott, mert a parlament elutasította az újabb gazdasági megszorító csomag tervét.

A szavazók tisztában vannak azzal, hogy mostani döntésük csupán arról szól, melyik párt - a balközép szocialistáké, vagy a jobbközép szociáldemokratáké (PSD) - hajtsa végre a 78 milliárd eurós nemzetközi pénzügyi segély feltételeként szabott kemény megszorításokat.

A portugál gazdaság állapota rendkívül rossz. Amellett, hogy a munkanélküliek aránya 12 százalék fölött van, a GDP várhatóan az idén és jövőre is 2 százalékkal zsugorodik, miközben Európa legtöbb részén már megindulóban van a kilábalás a válságból.

A voksolás előtti héten a választásra jogosultak negyede még nem volt biztos benne, kire fogja adni szavazatát vasárnap. Sokan tartanak attól, hogy egy jobboldali koalíció még a Nemzetközi Valutaalap (IMF), az Európai Unió és az Európai Központi Bank alkotta trojka ajánlásainál is messzebb menne a privatizáció, illetve a munkaerőpiac és a közszolgáltatások megreformálása terén.

A BBC brit közszolgálati orgánum szerint a közvélemény-kutatások azt mutatják, hogy a PSD a szavazatok 37 százalékára számíthat, míg a szocialistáknak 31 százalék juthat. A PSD így koalícióra kényszerülne a konzervatív CDS-szel.

A törvényhozó testület Portugáliában az egykamarás, 230 tagú Köztársasági Gyűlés. A szavazók a pártok jelöltlistáira adják voksukat.