Egy hamburgi fesztiválon kezdődhetett a németországi hasmenésjárvány

Vágólapra másolva!
Egy hamburgi fesztivált és egy lübecki éttermet neveztek meg a német egészségügyi hatóságok a németországi hasmenésjárvány feltételezett elindítójaként. Csak a lübecki étteremben két nap alatt tizenheten ettek azok közül, akik később megbetegedtek.
Vágólapra másolva!

A német egészségügyi hatóságok tájékoztatása szerint valószínűleg egy a hamburgi kikötőben tartott május eleji fesztiválon kezdődhetett a Németországon végigsöprő hasmenésjárvány - írja a Local című, Németország híreivel foglalkozó angol nyelvű weboldal.

A május hatodika és nyolcadika között tartott fesztiválra 1,5 millió ember érkezett Németország különböző részeiről, valamint külföldről. Az első E. colival fertőződött beteget is Hamburgban regisztrálták, nagyjából egy héttel a fesztivál után - írja a lap.

A német média jelentése szerint valószínűleg megvan a járvány huszadik halálos áldozata is, de az ötvenes éveiben járó férfinak más fertőzései is voltak, ezért még nem biztos, hogy az E. coli vírus okozta a halálát.

Közben egy lübecki napilap szerint egy helyi étteremben 17 olyan vendég is evett, akik később megbetegedtek a hasmenésjárványban. A helyi egyetemi kórház orvosa szerint nem az étterem volt a hibás a fertőzés elterjesztésében, azonban ki kell vizsgálni az esetet, hogy megtalálják, hogyan került a fogyasztói láncba a halálos baktérium.

A lübecki lap szerint egy dán turistacsoport nyolc tagja az étteremben fertőződött meg, de több tagjai is elkapta a kórt egy harmincfős szemináriumnak, akik szintén abban az étteremben ettek május 12. és 14. között. Utóbbiak közül egy német már életét vesztette.

Valószínű, hogy olyan uborka, saláta vagy paradicsom fogyasztása okozta a megbetegedéseket, amelyet a kórokozót tartalmazó marhatrágyával helytelenül trágyáztak, és Észak-Németországban hoztak forgalomba. A külföldi megbetegedések is szinte kivétel nélkül Észak-Németországban megfordult emberekhez köthetők. A néhány kivételnél nem zárható ki, hogy a kórokozó emberről emberre terjedt (széklettel), de ez még nem bizonyított.