A New York-i polgármesteri szék lehet az erekcióügy ára

Anthony Weiner amerikai kongresszusi demokrata képviselő, penisgate, Twitter
Vágólapra másolva!
Elúszhatnak Anthony Weiner amerikai demokrata kongresszusi képviselő New York-i polgármesterségről dédelgetett álmai, mert egy illetlen alsógatyás fotó miatt a figyelem középpontjába került. Rossz ómen lehetett a tíz éve sikeres demokrata képviselő Weiner számára, hogy tavalyi esküvőjén az elnökként szexbotrányba keveredő Bill Clinton volt a násznagy. Weinernek egy férfiasságtól duzzadó alsógatyás fotó miatt most a fejére olvassák csajozós múltját és azt, ahogyan igyekszik csitítani a botrányt.
Vágólapra másolva!

"Sajnálom, ha kissé merev voltam tegnap" - ilyen és ehhez hasonló kikacsintós viccekkel próbálta meg elütni erekciógate néven is emlegetett botrányát Anthony Weiner demokrata kongresszusi képviselő az elmúlt napokban.

Bécsi virsli

Weinert újságírók hada ostromolja, akik arról igyekeztek kifaggatni, hogy ő szerepelt-e azon a fényképen, amelyet a Twitteren küldött még a múlt pénteken egy 21 éves seattle-i diáklánynak, de amelyet mind a több mint negyvenezer követője láthatott egy rövid időre. A képen valakinek a férfiasságtól duzzadó alsónadrágja látható. Weiner az őt faggatókat igyekszik a könnyedség látszatával lerázni. "Valaki egy wienert (a bécsi virsli angol elnevezése) küldött Weiner fiókjából. Ötéves korom óta ezzel cukkolnak" - jegyezte meg például az egyik riporternek.

A konkrét kérdéseket azonban rendre igyekszik kikerülni, és elmaszatolni. Azt például tagadja, hogy ő küldte volna a BlackBerryvel készített fotót, és azt állítja, hogy valakik meghackelték a Twitter-fiókját. Azt a kérdést azonban, hogy ha így van, miért nem tesz feljelentést, azzal kerüli ki, hogy mindenki kap levélszemetet, meg hogy magánügy, és azzal is igyekszik kicsinyíteni az egész jelentőségét, hogy azt hangsúlyozza, a fotó nem a kormányzati e-mailjén keresztül került ki.

Kétértelműen reagál arra, hogy vajon ő és férfiassága látható-e a képen. Az MSNBC amerikai hírtelevíziónak adott nyilatkozatában erre a kérdésre, először azt mondta, "Azt kívánom, bár csak így lenne", majd hozzátette: "Nem jelenthetem ki teljes bizonyossággal (hogy nem én vagyok). Feltörték a rendszeremet. A képeket módosíthatják."

A New York-i Állami Egyetemen eredetileg meteorológusnak készülő, de a hallgatói önkormányzatban politikai öntudatra ébredő Weiner láthatóan ösztönösen fürdene a hirtelen nagy nyilvánosságban - ezért veti be olyan lelkesen éles eszét és csípős nyelvét, amiről annyira ismert a Washington Post szerint. Tisztában kell azonban lennie azzal is, hogy eddig szépen ívelő politikai karrierjének - New York 9. körzetének képviseletében több mint tíz éve tagja a kongresszusnak, ahol bekerülésekor ő volt az addigi legfiatalabb képviselő - könnyen a végét is jelentheti a sikamlós fotó.

Megismerik rossz oldalát

Weinernek nem jön rosszul a minél nagyobb ismertség - twitteres követőinek száma például tízezerrel nőtt a botrány nyomán -, ugyanis 2013-ban várhatóan újra megpróbálja elnyerni New York város polgármesteri tisztségét. Eddig kétszer próbálkozott, de érzékelve, hogy nem neki áll a zászló, mind a kétszer időben - még a demokrata előválasztások során - kiszállt. 2013-ra ugyanakkor többen őt tartották a poszt egyik nagy esélyesének.

Forrás: AFP/Alex Wong
Forrás: AFP/Alex Wong

A mostani botrány miatt azonban nem biztos, hogy a jó oldaláról lesz ismert. A bulvárlapok már elővették volt barátnőit, a New York Daily News egyenesen képes összeállítást is készített róluk. Van köztük indián származású modell, és tévés műsorvezető is. Többen is emlékeztetnek Weiner egyik 2008-as törvényjavaslatára, amelynek értelmében megemelnék a külföldi fotómodelleknek kiadható amerikai vízumok számát.

Előkerült egy 2001-es Vanity Fair-riport is, amelynek egyik szereplőjénél - egy Diana nevű, akkor 22 éves csinos szőke kongresszusi alkalmazottnál - Weiner megpróbált bevágódni pár nappal a szeptember 11-i terrortámadások után. A házassága előtt a Capitol Hill legkapósabb agglegényeként emlegetett Weiner ezt tagadja.

Hallgatag feleség és pornósztár követő

Nem hagyták ki a felsorolásból a lapok Weiner indiai-pakisztáni származású feleségét, Huma Abedint sem, aki Hillary Clinton amerikai külügyminiszter közvetlen munkatársa és egyik legközelebbi bizalmasa. Közeli kapcsolatukat jól mutatja, hogy tavaly nyári esküvőjükön az a Bill Clinton korábbi amerikai elnök volt a násznagy, akinek államfőként egy fehérházi dolgozóval, Monica Lewinskyvel való viszonya miatt kellett magyarázkodnia.

Abedin az amerikai beszámolók szerint nem mutatja, hogy nagy jelentőséget tulajdonítana az ügynek, és szó nélkül dolgozik Hillary Clinton mellett, pedig ő is feltehetne pár kérdést az internetes közösségi médiát lelkesen alkalmazó férjének (egy alkalommal a Twitteren intézett támadást az amerikai legfelsőbb bíróság egyik tagja ellen, Barack Obama amerikai elnök egészségügyi reformja érdekében). Például arról, hogy miért követ egy rakás csinos és könnyűvérű nőt a közösségi oldalon. Köztük például a pornósztár Ginger Lee-t, aki saját állítása szerint amellett, hogy rajong Weinerért, privát üzeneteket is váltott a képviselővel.

Forrás: AFP/Chip Somodevilla
Forrás: AFP/Chip Somodevilla

Az a seattle-i főiskolás, akinek az alsónadrágos képet címezték Weiner Twitter-fiókjából, amellett, hogy torkig van a felhajtással, a New York Daily News szerint úgy véli, a képet is Ginger Lee-nek szánták, aki egy alkalommal nyíltan írt arról, hogy intim együttlétre vágyik a képviselővel.

Weiner nyakig benne van a slamasztikában. Egy, a New York Postnak nyilatkozó politikai tanácsadó szerint a Weinergate könnyen 2013-as polgármesteri álmainak szertefoszlását jelentheti. "Tisztáznia kell magát. Ahogy mondják, a maszatolás sokkal rosszabb, mint a bűn. Ha ő az (a képen), ezt a bolond játékot játszva, nem fog segíteni rajta. A szavazók kétszer is megnézik, ki is ez az Anthony Weiner, és amit majd látnak, nem lesz ínyükre."