Vádat emeltek a kampánypénzt elsikkasztó volt amerikai elnökjelölt ellen

Vágólapra másolva!
Vádat emeltek John Edwards volt amerikai elnökjelölt ellen, aki a gyanú szerint közel egymillió dollárt sikkasztott el 2008-as kampánypénzéből, hogy eltussolja a viszonyát egyik munkatársával. Edwars ártatlannak vallotta magát, útlevele fejében szabadlábon védekezhet, akár harminc év börtönt is kaphat.
Vágólapra másolva!

Vádat emelt a bíróság John Edwards ellen - írja az amerikai CNN. A 2008-as amerikai elnökválasztáson is induló ötvenhét éves Edwards ellen két évig zajlott egy vizsgálat, amely szerint a volt szenátor egymillió dollárnyi adományt használt fel arra, hogy eltussolja szerelmi viszonyát a 2008-as elnökválasztási kampány idején. Edwardsot hat vádpontban idézték bíróság elé, többek között összeesküvés, hamis közlemények kiadása, valamint a kampány szabályait előíró törvény megsértése miatt. Ha minden vádpontban bűnösnek találják, akár 30 év börtönt is kaphat.

Edwards pénteki bírósági meghallgatásán kijelentette, hogy nem sértette meg a törvényt, és vállalja a felelősséget tetteiért. A politikusnak útlevelének leadása fejében engedélyezték, hogy szabadlábon védekezzék.

A gyanú szerint az egymilliód dollár jelentős része arra ment el, hogy támogassák és elrejtsék Rielle Huntert és a kislányát, akiről Edwards már korábban bevallotta, hogy ő az apja. Hunter Edwards kampányának videósaként dolgozott 2008-ban.

Május végén még úgy tűnt, hogy az amerikai igazságügyi minisztérium elfogadhat egy vádalkut, abban a hitben, hogy Edwards - aki időközben megözvegyült, és egyedül neveli két gyermekét, valamint politikai karrierje is tönkrement - épp elég büntetést kapott, így nem sok értelme lenne vádat emelni ellene. De olyan vélemény is akadt, amely szerint a szövetségi nyomozók akár példát is statuálhatnak az üggyel, és azt üzenhetik vele a többi elnökjelöltnek, hogy a kampánypénzek elsikkasztása súlyos bűncselekmény.

John Edwards először 2004-ben próbálkozott az elnökjelöltség megszerzésével, akkor ő lett a George W. Bush ellen végül is vereséget szenvedő demokrata John Kerry alelnökjelöltje. A 2008-as kampányban nem tudott érdemben beleszólni Barack Obama és Hillary Clinton versengésébe, végül Obamát támogatta.