Ratko Mladic egyelőre nem nyilatkozik az ellene felhozott vádakról

Vágólapra másolva!
Megjelent pénteken a hágai törvényszék előtt Ratko Mladic, akinek a bíró egy hónapot adott arra, hogy nyilatkozzon, bűnösnek tartja-e magát az ellene felhozott vádakban. A boszniai szerbek egykori katonai parancsnokát mások mellett népirtással, gyilkossággal és fosztogatással vádolják. A tárgyalás július 4-én folytatódik.
Vágólapra másolva!

A boszniai szerbek egykori katonai parancsnoka, Ratko Mladic pénteken megjelent a hágai Nemzetközi Törvényszék előtt - tudósít a BBC. Ezen a bíró tájékoztatta Mladicot, hogy egy hónapon belül kell válaszolnia arra, bűnösnek vallja-e magát azokban a vádpontokban, amelyeket a volt Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnök ügyében eljáró testület ügyésze megfogalmazott ellene.

Ezt már ezen az első, pénteki tárgyaláson is megtehette volna, Mladic azonban közölte, hogy több időre van szüksége a vádirat tanulmányozására, melyben népirtás, polgári személyek üldözése, gyilkosság, kitelepítés, embertelen cselekedetek, túszejtés, fosztogatás is szerepel. A bíró július 4-ére tűzte ki a következő tárgyalást.

Nem tetszett Mladicnak a vádirat felolvasása

A bíróság a meghallgatásra kinevezett Mladicnak egy szerb ügyvédet. Később választhat magának állandó jogi képviselőt, vagy akár saját maga is elláthatja védelmét. Az eljárás kezdetén a bíró megkérdezte Mladicot, hogy megértette-e az eljárás lényegét, aki megerősítette, hogy igen. Azután az ilyenkor szokásos eljárásnak megfelelően megmondta a nevét és születési dátumát, melyek különböző módon voltak feltüntetve a bírósági jegyzökönyvekben.

Ezután felolvasták Mladic jogait, mire ő azt mondta, hogy súlyosan beteg ember, ezért időre van szüksége ahhoz, hogy megértse annak lényegét, ezért azt kérte, hogy legyenek türelemmel. A bíró elmondta, hogy egy tanácsadó segít majd neki megérteni a jogait később. Ezután a bíró megkérdezte Mladictól, hogy olvasta-e, illetve megértette-e az ellene felhozott vádakat. A boszniai szerbek egykori katonai parancsnoka szerint ehhez legalább két hónapra lenne szüksége, mire az ügyvédje azt mondta, hogy ügyfele megértette a vádat.

A bíró ezt követően elkezdte felolvasni a vádiratot, bár Mladic kijelentette, hogy egyetlen betűjét sem akarja annak hallani. A bíró ennek ellenére folytatta a felolvasást, mire Mladic megrázta a fejét - tudósít a BBC.

Mladic kedd este érkezett meg a scheveningeni börtönbe, a népirtással vádolt egykori vezetők és katonatisztek gyűjtőhelyére. A Mladicot az előírásoknak megfelelően megvizsgáló orvos nem állapított meg olyan egészségügyi problémát, amely meggátolhatná fogva tartását. Korábban a volt katonai vezető ügyvédei éppen azzal érveltek a kiadatása ellen, hogy Mladic fizikailag is túl gyenge, hogy kibírja a Nemzetközi Törvényszéken reá váró, vélhetően évekig elhúzódó pert.

Mladicot egyebek mellett a 43 hónapig tartó szarajevói ostrom alatt 10 ezer civil megölésével, továbbá a srebrenicai mészárlással, közel 8 ezer muszlim módszeres meggyilkolásával vádolják.