Mesterlövészek lőttek a tüntetők közé Szíriában, legalább 34-en meghaltak

Vágólapra másolva!
A szemtanúk szerint mesterlövészek és a biztonsági erők tagjai lőttek a kormány távozását követelő tüntetők közé a szíriai Hama városában pénteken, legalább 34-en meghaltak. A városban 1982-ben a hatalmon lévő Bassár el-Aszad apja harmincezer embert öletett meg egy fegyveres felkelés leverése során. Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár a megtorlások azonnali leállítását követelte.
Vágólapra másolva!

Legalább 34 tüntető halt meg pénteken Szíria középső részén, Hama városában, ahol a biztonsági erők a kormány távozását követelő tüntetők közé lőttek - közölték ellenzéki források.

Szemtanúk szerint a biztonsági erők tagjai és mesterlövészek tüzeltek a pénteki ima után a város központjában összegyűlt és Bassár el-Aszad elnök távozását követelő több tízezer emberre a tíz hete tartó szíriai lázadás egyik legvéresebb incidensében. Sok sebesültet kórházba kellett szállítani.

A hamai megmozdulásoknak Szíriában az átlagosnál nagyobb visszhangjuk van, mert a jelenlegi államfő apja, Hafez Aszad az 1982-es hamai fegyveres iszlamista felkelés leverése során mintegy harmincezer embert öletett meg, és a település egy részét leromboltatta.

A biztonsági erők pénteken az északkeleti Deir Ezzorban és Damaszkusz Barzeh nevű negyedében is tüzet nyitottak a Bassár el-Aszad ellen tüntetőkre. Tiltakozó megmozdulások voltak az északnyugati Idlib városban, a kurdok lakta északnyugati országrészben, a főváros több negyedében, a Szíria középső részén lévő Homszban, a nyugaton lévő Madajában és Zabadániban is.

Az ENSZ főtitkára a fegyveres megtorlások azonnali leállítását követelte

Ban Ki Mun, az ENSZ főtitkára pénteken azt követelte a szíriai kormánytól, hogy haladéktalanul vessen véget a fegyveres megtorlásoknak és az emberi jogokat sértő egyéb cselekményeknek.

Ban Ki Munt "mélyen felkavarják a folytatódó súlyos emberjogi bűntettekről, köztük a megkínzott gyermekek haláláról, az éles lőszer használatáról és a tüzérségi támadásokról érkező nyugtalanító jelentések" - mondta újságíróknak a főtitkár szóvivője.

Hozzátette: Ban Ki Mun továbbra is azt kéri, hogy a gyilkosságokat átlátható és független vizsgálatok tárják fel.

A héten a szíriai ellenzék közölte, úgy tudják, hogy egy tizenhárom éves fiút elraboltak és brutálisan megcsonkítottak a szíriai kormányerők, majd a holttestét visszaküldték a családjának. A szíriai állami tévében azonban egyórás műsort adtak, amelyben azt bizonygatják, hogy a fiú megcsonkítása az ellenzéki tüntetők műve, és azért találták ki, hogy legyen egy mártírja a forradalomnak.

A YouTube-on megjelent videó és emberi jogi aktivisták szerint a fiút megkínozták, feldagadt testén golyónyomokat lehet látni, a karján pedig vágásokat, zúzódásokat, elektromos sokkolóra és ostorcsapásokra utaló nyomokat találtak. A nyakát eltörték, és levágták a nemi szervét. A fiú a szabadságért zajló küzdelem ártatlan áldozatainak jelképévé vált.

Szíriai emberi jogi aktivisták szerint több mint ezeregyszázan haltak meg, és ezreket kínoztak meg az elmúlt tíz hétben, de a tinédzser halála az eddigi legbrutálisabb eset. Aktivisták szerint azzal, hogy a holttestét visszaküldték a családjának, a kormány azt üzeni, hogy ez fog történni a tüntetőkkel és a gyerekeikkel.