Elhunyt az eutanázia amerikai élharcosa, dr. Jack Kevorkian

Vágólapra másolva!
Nyolcvanhárom éves korában egy michigani kórházban elhunyt dr. Jack Kevorkian amerikai orvos, aki az eutanázia egyik legismertebb szószólója volt. Kevorkian korábban nyolc évet ült börtönben, miután a '90-es években 130 halálos betegnek segített meghalni, egy esetben pedig maga adta be a halálos injekciót. Kevorkiant a bulvársajtóban előszeretettel emlegették Dr. Halálként.
Vágólapra másolva!

83 éves korában pénteken az amerikai Michigan államban elhunyt dr. Jack Kevorkian, az eutanázia egyik legfőbb amerikai szószólója - írja a New York Times. A halál oka egyelőre ismeretlen, a helyi források szerint Kevorkian légzési- és veseproblémákkal küzdött, állapota pedig az utóbbi napokban sokat romlott.

Kevorkiant 1999-ben ítélték tíz és huszonöt év közötti időtartamú börtönbüntetésre, mert 1990 és 1998 között több mint 130 halálos betegnek segített az öngyilkosságban, illetve egy esetben ő maga adta be a halálos injekciót.

Elítélése előtt is számos bírósági eljárás indult ellene, de mivel korábban nem saját kezűleg fecskendezte be a halálos szert, hanem csak előkészítette, és a betegre hagyta a halálba vezető út végső lépését, nem találtak elégséges jogi alapot az elítélésére.

Kevorkian 2007-ben szabadult, egyes források szerint jó magaviseletére tekintettel kapott kedvezményt, mások szerint azért, mert gyógyíthatatlan beteg volt. Kevorkian szabadulásakor azt mondta, hogy többet nem sérti meg a törvényt, de továbbra is küzdeni fog az eutanázia legalizálásáért.