Ügyvédje szerint Mladicsot két éve még Belgrádban kezelték rákkal

Vágólapra másolva!
A pénteken a hágai bíróság elé álló Ratko Mladics ügyvédje azt állítja, a háborús bűnökkel vádolt volt katonai vezetőt még 2009-ben titokban nyirokcsomórákkal kezelték Belgrádban. A szerb ügyészség szóvivője szerint az ügyvéd birtokába került orvosi dokumentumok hamisítványok.
Vágólapra másolva!

Ratko Mladicsot nyirokcsomó rákkal kezelték - írja a belgrádi Blic napilap Mladics ügyvédjére hivatkozva. Milos Saljic védő a birtokába került orvosi papírokra hivatkozva azt állítja: még 2009-ben a volt katonai vezetőt titokban Hodgkin-limfómával kezelték egy belgárdi klinikán. Mladics az ügyvéd szerint átesett egy hasi műtéten, illetve kemoterápiás kezelést is kapott. A szerb háborús ügyészség szóvivője azonban azt mondta, az ügyvéd által emlegetett dokumentumok hamisítványok. Szerinte az egész annak az ügyvédi taktikának a része, amely Mladics egészségi állapotára alapozza a védelmet.

A múlt héten letartóztatott Mladics pénteken jelenik meg először bírái előtt. Itt kell nyilatkoznia arról, hogy bűnösnek tartja-e magát, vagy nem a vádpontokban. A főügyész szerint még nem döntöttek arról, hogy egyesítik-e Mladics és Radovan Karadzsics volt boszniai szerb vezető vádiratát. Ratko Mladicsot a hágai törvényszék azzal vádolja, hogy az ő parancsára hajtották végre a nyolcezer áldozatot követelő srebrenicai mészárlást. Mladicsot Hágában háborús bűnökkel, emberiesség elleni bűncselekményekkel és népirtással vádolják.