Hónapokig elhúzódó hasmenésjárványra számítanak Németországban

EHEC-járvány, E. coli, Escherichia coli, Kólibaktérium, bélbaktérium-fertőzés
Vágólapra másolva!
Óráról-órára növekszik Németországban a hasmenésjárvány által fertőzött személyek száma, a német járványügyi szervezet szerint talán soha nem derül ki, mi volt a fertőzés forrása. Oroszország közben megtiltotta az Európai Unióból származó zöldségek importját, az EU tiltakozik a szerinte "aránytalan" lépés ellen.
Vágólapra másolva!

A Robert Koch országos járványügyi intézet csaknem 2400 fertőzött, illetve gyanús személyt regisztrált már a csütörtök délelőtti adatok szerint Németországban. Az áldozatok száma előző estéhez képest nem változott, a járvány eddig 16 halottat követelt, közülük 14 nő. A betegek közül mintegy ötszázan életveszélyes, vagy legalábbis válságos állapotban vannak. Az ő esetükben már fellépett az úgynevezett hemolitikus urémiás szindróma (HUS), ami súlyos vérszegénységet, valamint veseelégtelenséget jelent.

A német közegészségügyi szervezet vezetője közölte, hogy még hónapokig tarthat, amíg meg tudják állítani az E.coli-baktérium által okozott járványt. Elmondása szerint ez attól is függ, hogy mennyi fertőzött élelmiszer van még a raktárakban, és hogy a fertőzés eredeti forrása mennyire aktív még. A Robert Koch Intézet vezetője, Reinhard Burger azt mondta a BBC-nek, hogy "talán soha nem fog kiderülni a fertőzés forrása".

Közben Nagy-Britanniából is jelentettek a Németországban kitört hasmenésjárvány kórokozójával megfertőzött betegeket. Az esetek száma eddig hét, köztük hárman brit állampolgárok. A fertőzések "gyaníthatóan" a németországi járványhoz kapcsolódnak, és mindegyik brit beteg nemrégiben Németországban járt - áll a brit egészségügyi hatóság csütörtöki közleményében. Három betegnél kifejlődött a fertőzéssel járó úgynevezett haemolitikus urémiás tünetegyüttes (HUS), ami a vörös vértesteket elpusztító hatása miatt súlyos fokú vérszegénységet okoz, emellett maradandó vesekomplikációk és idegrendszeri problémák kockázatával is jár.

José Luis Zapatero spanyol miniszterelnök csütörtökön bejelentette, hogy nincs semmi jele a Németországban halálos hasmenésjárványt okozó E.coli-baktériumnak a spanyol uborkákon az elvégzett tesztek eredménye szerint. A német járványügyi intézet kezdetben azt állította, hogy a súlyos hasmenésjárványt okozó baktérium Spanyolországból importált uborkán került be az országba, kedden azonban beismerte, hogy az újabb laboratóriumi vizsgálatok kizárták ezt a gyanút.

"A spanyol élelmiszer-biztonsági ügynökség vizsgálatai tegnap világosan kimutatták, a legkisebb jel sem utal arra, hogy a súlyos fertőzést spanyol termékek okoznák" - mondta Zapatero a spanyol közszolgálati rádiónak adott interjúban. Becslések szerint a spanyol termelők hetente 200 millió eurót veszítenek azon, hogy összeomlott a spanyol termékek kereskedelme. A spanyol kormány kártérítési pert fontolgat.

Oroszország betiltotta az uniós importot

Oroszország mindenesetre bejelentette, hogy megtiltja az Európai Unióból származó zöldségek bevitelét az országba - írja a BBC, hozzátéve, hogy korábban csak a német és spanyol termékekre vonatkozott a tilalom. Az orosz tiszti főorvos közleménye szerint egész Oroszországban lefoglalják az uniós országokból származó zöldségeket. Az Európai Unió ugyanakkor tiltakozik az orosz tilalom "aránytalan" jellege miatt - közölte az Európai Bizottság szóvivője, Frederic Vincent.

Oroszország évente 3-4 milliárd euró értékben importál az EU-ból friss zöldséget és gyümölcsöt, főként Németországból, Franciaországból, Spanyolországból és Lengyelországból.