Offshore-csalók ellen éhségsztrájkol a gyógyító indiai teleguru

Vágólapra másolva!
Az indiai bevételek külföldre menekítése ellen kezd éhségsztrájkba Szvámi Baba Ramdev, az egyik legnépszerűbb indiai jógaguru. Baba Ramdev bűncselekménnyé nyilváníttatná a vagyonok adózás előli külföldre menekítését.
Vágólapra másolva!

Éhségsztrájkba kezd a korrupció ellen Szvámi Baba Ramdev, India egyik legnépszerűbb teleguruja. A tévés jógaműsora révén közkedvelt jógi, akinek tömeges jógagyakorlatain hírességek és vezető politikusok is rendszeresen megjelennek, elsősorban azt nehezményezi, hogy sokan külföldre menekítik vagyonukat, hogy elkerüljék az adózást Inidában.

"A külföldön tartott indiai pénzeket nemzeti vagyonnak, a nem tisztességes eszközökkel szerzett pénzek külföldi bankokba menekítését pedig államellenes bűncselekménynek kellene nyilvánítani" - közölte. A hatalmas jóga- és egészségügyi vállalatbirodalmat felépítő Baba Ramdev (pályafutásáról itt olvashat bővebben) szerint Indiának is csatlakozni kellene az ENSZ korrupcióellenes egyezményéhez.

Baba Ramdev Anna Hazare indiai korrupcióellenes aktivista példáját követi, aki áprilisban 96 órán keresztül éhségsztrájkolt, amivel rábírta a kormányt, hogy változtasson a kidolgozás alatt lévő korrupcióellenes törvényen. Hazare "böjt a halálig" elnevezésű akcióját a jógaguru is lelkesen támogatta, szombattól pedig ő is elkezdi saját "halálig tartó" böjtjét, és híveit is felszólította, hogy kövessék példáját - írta a BBC brit közszolgálati adó hírportálja.