Megvárná távozásával a helyreállítási munkák végét a japán kormányfő

Vágólapra másolva!
Kan Naoto japán kormányfő bejelentette, hogy lemond tisztségéről, ha a márciusi természeti katasztrófát követő helyreállítási munkálatok egyenesbe jutnak. Mindezt néhány órával az ellene benyújtott bizalmatlansági indítványról szóló szavazás előtt közölte, melyet végül a parlament leszavazott.
Vágólapra másolva!

Japán miniszterelnöke bejelentette, hogy lemond tisztségéről, amint a márciusi földrengés és az azt követő szökőár pusztítása miatt kialakult krízist megoldják - írja a BBC. A bejelentést néhány órával azelőtt tette Kan Naoto, hogy a japán parlament szavazott volna az ellene benyújtott bizalmatlansági indítványról.

A japán parlament alsóháza végül elutasította az ellenzék bizalmatlansági indítványát. A szavazás végeredménye azonban kérdéses volt, ugyanis korábban a kormányzó Japán Demokratikus Párt több képviselője is úgy nyilatkozott, hogy kész támogatni a javaslatot.

A BBC írása szerint a kormányfő az önként távozás ígéretével szerelte le saját pártjának vezető tagjait. Amikor 2009-ben Kan Naotót miniszterelnöknek megválasztották, öt év alatt már ő volt az ötödik miniszterelnök. Korábban számos alkalommal elutasította a távozás gondolatát, amikor erre felszólították őt.

Csütörtökön azonban a kormányzó Japán Demokratikus Párt tagjainak - még a szavazást megelőzően - azt mondta: kötelességének érzi, hogy folytassa a helyreállítási munkálatok irányítását. De amint ezek a kérdések rendeződtek, szeretné, hogy feladatait a fiatalabb generáció vegye át.

Egy áprilisi közvélemény-kutatás szerint a japán társadalom kétharmada nem volt megelégedve azzal, ahogy a kormány kezelte a földrengésben megsérült fukusimai atomerőmű problémáit. A kutatás szerint a japánok 70 százaléka új miniszterelnököt szeretne. A kormányfőt többször is éles támadások érték a japán parlamentben amiatt, hogy nem képes kezelni a katasztrófa után kialakult helyzetet.