A cseheknek tetszik az új magyar alkotmány

Vágólapra másolva!
Jónak, demokratikusnak és az európai értékekkel teljes összhangban lévőnek minősítették az új magyar alkotmányt csütörtökön a cseh képviselőházban rendezett szeminárium résztvevői. A cseh kormányfő főtanácsadója szerint a magyar alaptörvény összhangban van a "demokratikus jogállam elveivel".
Vágólapra másolva!

"Tekintettel arra, hogy az új magyar alaptörvény szokatlanul nagy érdeklődést és vitát váltott ki Európában, szükségesnek és hasznosnak tartottuk, hogy az alkotókat is meghívjuk Prágába, hogy az érdeklődők első kézből ismerkedhessenek meg nemcsak a dokumentummal, hanem elfogadásának indítékaival, illetve az egyes rendelkezések magyar értelmezésével" - mondta Marek Benda, a cseh képviselőház alkotmányügyi és jogi bizottságának alelnöke. Miroslava Nemcová, a cseh képviselőház elnöke azt mondta, hogy a cseh parlamentet nagyon érdeklik azok a tapasztalatok, amelyeket a magyarok szereztek az új alaptörvény elkészítésekor.

A szeminárium elején Kövér László, az Országgyűlés elnöke, aki kétnapos hivatalos látogatáson tartózkodik Prágában, felvázolta a magyar alkotmányosság múltját, s összegezte azokat a tényeket, amelyek szükségesség tették, hogy a rendszerváltás idején elfogadott ideiglenes alkotmányt új alaptörvény váltsa fel. "Ez az alkotmány 21. századi dokumentum, amely véglegesen szakított a kommunista múlttal, s visszatért az ezeréves történelmi magyar alkotmányjoghoz" - mondta Kövér.

Szájer József, az Európai Parlament képviselője nagyra értékelte, hogy a csehek nem elégedtek meg a sajtóban közölt "nagyon vitatható, s gyakran ellenséges" tudósításokkal, s első kézből kívántak információkat kapni az új magyar alkotmányról. "Mi a gyerekre büszkék vagyunk, s örülünk, hogy mások is érdeklődnek iránta" - mondta Szájer József, amikor ismertette az alkotmány részleteit. A magyar alaptörvény néhány más részletéről pedig Gulyás Gergely országgyűlési képviselő beszélt. Szerinte a nemzetközi sajtó egy "virtuális alkotmánnyal" foglalkozott, amely "nem is hasonlít a valóságosra".

Halász Iván, a Károly Egyetem vendégtanára, az MTA Jogtudományi Intézetének munkatársa szakmai szempontból jónak minősítette az új alaptörvényt, de mint fogalmazott "van bene néhány ambivalencia". Szerinte az esetleges bírálatokkal azonban ki kell várni a törvény gyakorlati alkalmazását. "Nemzetközi mércével is jó alkotmánynak" minősítette az alaptörvényt Ales Gerloch, a Károly Egyetem Jogi Tanszékének vezetője. Az elsősorban Szlovákiában bírált cikkelyről, miszerint Magyarország felelősséget visel a külhoni magyarokért, Gerloch azt mondta: "Ez nem újdonság, Magyarország ezt teszi már évek óta."

Roman Joch, a cseh miniszterelnök főtanácsadója érthetetlen hisztériának nevezte azt, amit a nemzetközi sajtó írt a magyar alaptörvényről. "Az új magyar alkotmány teljes mértékben összhangban van a demokratikus jogállam elveivel, a hatalmi ágak megosztásával és az emberi jogok védelmével" - fogalmazott Joch.