Szaúd-Arábia 16 atomreaktort épít 2030-ra

Vágólapra másolva!
A következő tíz évben 7-8 százalékkal is nőhet Szaúd-Arábia energiaszükséglete, ezért az arab ország a következő húsz évben 16 atomreaktort épít, összesen több mint 100 millió dollárért.
Vágólapra másolva!

Szaúd-Arábia 16 atomreaktor megépítését tervezi 2030-ra, több mint 100 milliárd dollár költséggel - közölte szerdai számában az Arab News szaúdi lap egy kormányzati illetékesre hivatkozva. Szaúd-Arábia, amely a világ egyik vezető olajexportálója, az egyre növekvő energiakeresletet nukleáris reaktorok építésével tervezi fedezni.

A jelenlegi szaúdi uralkodó nevét viselő Abdullahváros atomért és a megújuló energiáért elnevezésű mintaprojekt koordinátora azt nyilatkozta a szaúdi lapnak, hogy tíz év múlva adják át az első két reaktort, majd gyakorlatilag évente két-két újabb reaktort helyeznek üzembe. Az illetékes azt mondta továbbá, hogy Szaúd-Arábia energiaszükségletének 20 százalékát állítja majd elő atomerőművekben a tervek szerint.

Becslések szerint az ország energiakereslete 7-8 százalékkal nő a következő tíz évben. A szomszédos Egyesült Arab Emírségek 2009 decemberében egy dél-koreai konzorciumot bízott meg négy nukleáris üzem megépítésével 20,4 milliárd dollárért.

Németországban, éppen az arab iránnyal ellentétesen, az atomerőművek leszerelése jelenti a következő évek feladatát. A német kormány hétfő éjszakai döntése nyomán 2021-ig 17 atomerőművet zárnak be Németországban, 2022-ben pedig a maradék három atomerőművet is bezárják, ha sikeresen végrehajtották a beígért energiapolitikai fordulatot. A fukusimai atomkatasztrófa után átmenetileg bezárt hét atomerőművet a német kormány döntése szerint már nem indítják újra.