Rasszisták és sztálinisták a Hupikék törpikék egy francia politológus szerint

Vágólapra másolva!
A törpök világa egy mindenható és egyedülálló vezető, Törpapa által irányított kollektivista társadalom, amelynek tagjai röhejesen puritánok. A szőke Törpilla az idealizált árja szépség megtestesítője, a főellenség Hókuszpók pedig görbe orrával egyértelműen a harmincas évek antiszemita karikatúráit idézi - állítja legújabb könyvében egy francia politikai elemző.
Vágólapra másolva!

Totalitáriusnak, rasszistának, antiszemitának, nácinak és sztálinistának, valamint nőgyűlölőnek tartja a Hupikék törpikéket egy francia politikai elemző. Antoine Buéno "A kis kék könyv" című kötetében azt bizonygatja, hogy a belga képregénysorozat hőseinek világa "a sztálinizmussal és a nácizmussal átitatott totalitárius utópia archetípusa".

"Először is a magántulajdon nem létezik a törpöknél. Pénz meg mégannyira sem. Amikor a magántulajdon vagy a pénz mégis előkerül, az mindig bajt okoz nekik" - mondta a szerző a France 2 közszolgálati televízió híradójában. Véleménye szerint a törpök világa egy mindenható és egyedülálló vezető, Törpapa által irányított kollektivista társadalom, amelynek tagjai "röhejesen" puritánok. Buéno azt is állítja, hogy A fekete törpök című albumban a rasszizmus egyértelműen megfogalmazódik: a fajtisztaság a kékbőrűek számára elsődlegessé válik, ahol a csúnyaságot jelképező barnáknak nincs helyük. A szőke Törpilla az idealizált árja szépség megtestesítője. A főellenség Hókuszpók pedig a szerző szerint görbe orrával egyértelműen a harmincas évek antiszemita karikatúráit idézi. Erre utalna az is, hogy a macskáját az eredeti francia nyelvű változatban az Izraelre utaló Azraelnek hívják.

A Hupikék törpikék 1958-ban születtek a francia-belga Spirou magazinnak készült Janó és Bibice képregény mellékszereplőiként.