Népszavazást tartanak Olaszországban az atomenergia hasznosításáról

Vágólapra másolva!
Az olasz kormány megpróbálta megakadályozni, hogy népszavazást tartsanak a nukleáris energia hasznosításáról, de a semmítőszék szerdán elfogadta a baloldali pártok érvelését, ezért már nyomják a szavazócédulákat. A voksolást június 12-én és 13-án tartják meg.
Vágólapra másolva!

A legfelsőbb szintű olasz bírói fórum szerdán engedélyezte a június 12-i és 13-i népszavazás megtartását az atomenergia hasznosításáról. A kormány előzőleg próbálta meggátolni a referendum megrendezését, ám ez nem sikerült. Baloldali pártok és környezetvédők szerint fontos, hogy az olaszok elmondhassák a véleményüket erről a kérdésről.

A csernobili katasztrófa után egy évvel, 1987-ben már rendeztek népszavazást hasonló témakörben. Akkor az olaszok az atomenergia-termelés teljes leállításáról döntöttek. Tavaly februárban azonban Silvio Berlusconi - ellátásbiztonsági okokra hivatkozva - új atomerőművek építését tűzte ki célul. A terv szerint 2013-ban kezdődne a reaktorok építése, ezek közül az elsők már az évtized végén áramot termelnének.

Az atomenergiáról tartott összevont népszavazáson voksolnak a vízgazdálkodás liberalizációjáról, illetve arról a jogszabályról is, amelyre hivatkozva Silvio Berlusconi 18 hónapja nem jelenik meg az egyik bíróság előtt.