Egy amerikai jelentés megkérdőjelezi a haiti földrengés halálos áldozatainak számát

Vágólapra másolva!
Az amerikai kormányzat megbízásából készült jelentés szerint a haiti földrengésnek a korábban közöltnél jóval kevesebb halálos áldozata volt, és kevebben is váltak hajléktalanná.
Vágólapra másolva!

Egy amerikai kormányzati jelentés szerint a haiti földrengés halálos áldozatainak száma 46 ezer és 85 ezer közé tehető, ami messze elmarad a haiti hatóságok által hivatalosan közölt 316 ezertől - írja a brit Telegraph. Az amerikai jelentés vitatja azt a hivatalos adatot is, hogy hány ember vált hajléktalanná a katasztrófa következtében.

A jelentést az USA nemzetközi fejlesztésekkel foglalkozó hivatala készítette, de még nem közölték hivatalosan. A haiti kormányzati tisztviselők azt mondták, még nem látták a jelentést, így nem tudnak vitába szállni vele, de fenntartják a tavaly közölt számokat.

A most elkészült amerikai jelentés szerint a földrengés által leginkább sújtott részről, Port-au-Prince belvárosából mintegy 895 ezer ember költözött ideiglenes táborokba a földrengés után, és 375 ezeren még mindig sátrakban élnek. Ez ellentétben áll az ENSZ migrációs szervezetének adataival, mely szerint 1,5 millió ember költözött el a földrengés után, és még 680 ezren kénytelenek sátrakban élni.

Az amerikai jelentés szerint a földrengés következtében a keletkezett törmelék mennyisége is kevesebb, mint azt korábban közölték. Így nem a katasztrófa után közvetlenül közölt 20 millió köbméter, hanem annak mintegy fele.

A Telegraph írása szerint a halálos áldozatok nagy száma és a nagy pusztítás miatt jelentős mértékű nemzetközi segélyek áramoltak az elszegényedett karibi országba. Haitit tavaly januárban, 7,3-as erejű földrengés rázta meg, melynek epicentruma a főváros, Port-au-Prince közelében volt.