Nem léphetett be az iráni légtérbe Angela Merkel különgépe

Vágólapra másolva!
Irán megtagadta az átrepülési engedélyt Angela Merkel különgépétől hétfőn éjjel. A német gép miután visszafordították két órát körözött a török légtérben, mielőtt másodjára folytathatta volna útját Indiába. Német külügyi felelősök szerint az ügynek folytatása lesz.
Vágólapra másolva!

Nem engedték be az iráni légtérbe a hivatalos látogatásra Indiába tartó Angela Merkel német kancellárt.

Az ARD televízió kedd reggeli tudósítása szerint Irán az éjszakai órákban először megtagadta az átrepülési engedélyt a német kancellárt és kíséretének egy részét szállító kormánygéptől. A gép ezért visszafordulásra kényszerült, két órát körözött a török légtérben, majd másodszori kísérletre már átrepülési engedélyt kapott. Közben a másik kormánygép - amelyen a delegáció másik része utazott - első alkalommal átrepülhetett. Steffen Seibert, a kancellár szóvivője az esetet példátlannak nevezte.

A német illetékesek azt állították, hogy az indulás előtt mindent tisztáztak az iráni hatóságokkal, akik már előzetesen átrepülési engedélyt adtak. Teherán viszont később cáfolta, hogy a kormánygép számára már előzetesen zöld jelzést adott volna. Mindennek azonban ellentmond, hogy a másik német gép akadálytalanul repülhetett át az iráni légtéren.

Az ARD közszolgálati televíziónak nyilatkozó német külügyi felelősök szerint az ügynek folytatása lesz. A kisebbik rossz az, ha iráni részről - úgymond - csak túlbuzgóságból fordították vissza Merkel kancellár repülőgépét, a nagyobbik viszont, ha szándékos provokáció történt. Berlinben egyelőre az utóbbira gyanakszanak.