Vágólapra másolva!
Másfajta etikai szabályzat van érvényben a Nemzetközi Valutalap dolgozóinál, és más az igazgatótanács tagjainál - írja a New York Times. 2007-es megválasztásakor Dominique Strauss-Kahnra még a szigorúbb, alkalmazotti etikai szabályzat volt érvényben, majd miután intim viszonyt folytatott egyik alkalmazottjával, az enyhébb igazgatótanácsi szabályzat szerint kellett felelnie.
Vágólapra másolva!

A Nemzetközi Valutaalapnál kétfajta etikai szabályzat van érvényben, egy az alkalmazottak, egy másik pedig a 24 ügyvezető igazgató számára - közölte hétfői számában a New York Times.

A 2400 főnyi alkalmazottal kapcsolatos előírások az elmúlt években szigorodtak, ám az igazgatókra vonatkozó inkább javaslatok, mint szabályok 2003 óta nem változtak. Az alkalmazottak esetében például forró vonalat létesítettek a zaklatások bejelentésére, és a kivizsgált esetekről, amelyek miatt az elkövetőket akár el is bocsáthatják a szervezettől, az éves jelentésében is beszámol a szervezet.

Az alkalmazottak ügyében egy etikai tanácsadó jár el, aki azonban az igazgatók viselt dolgaiban már nem illetékes. Az igazgatók és a vezérigazgató ügyeiben csak maga az igazgatótanács rendelkezhet. Ennek ötfős etikai tanácsa bizalmasan működik és a potenciális vétkesek ellen az egyetlen rendelkezésére álló eszköze az írásos figyelmeztetés, vagy az, hogy levélben értesíti az érintett igazgatót delegáló országot vagy országcsoportot.

Megválasztásakor, 2007-ben Dominique Strauss-Kahn munkaszerződésében az alkalmazotti etikai szabályzat került, ám amikor kiderült, hogy intim viszonyt folytatott az egyik beosztottjával, mégis az igazgatótanáccsal volt köteles elszámolni.

Az alkalmazottak esetében 2010-ben 30 panasz érkezett az etikai normák megsértésével kapcsolatban. Tíz esetben fegyelmi eljárás indult, amelyek eredményeképpen az IMF legkevesebb egy elbocsátást kezdeményezett. Az alsóbb szintekre vonatkozó előírásokat a közelmúltban azzal egészítették ki, hogy a főnök és beosztott közötti szoros személyes kapcsolat összeférhetetlenséget eredményezhet, ezért azt jelenteni kell. Az igazgatókra nem vonatkozik hasonló rendelkezés.

Strauss-Kahnnal szemben két hete emeltek vádat többek között nemi erőszak kísérlete és személyi szabadság megsértése miatt. Legközelebb június 6-án kell megjelennie a bíróság előtt, hogy nyilatkozzon arról, bűnösnek vallja-e magát az ellene felhozott hét vádpontban.