Új tesztek szerint mégsem a spanyol uborka okozta a hasmenésjárványt

Hamburg környéki gazdálkodók uborkái egy hamburgi zöldségpiacon, Spanyolországból importált uborka, Escherichia coli, kólibaktérium, EHEC bélbacilus
Vágólapra másolva!
Németországban laboratóriumi vizsgálatnak vetettek alá két, Spanyolországból importált, a fertőzöttnek vélt szállítmányból származó uborkát. Az eredmények szerint az azokon felfedezett EHEC baktérium nem azonos azzal a baktériumtörzzsel, amelyet a fertőzött betegek székletében mutattak ki.
Vágólapra másolva!

A hamburgi egészségügyi hatóság kedden bejelentette: mégsem a spanyol uborka tehet a Németországban már 15 halálos áldozatot követelő hasmenésjárványról.

A hivatalos bejelentés szerint laboratóriumi vizsgálatnak vetettek alá két, Spanyolországból importált, a fertőzöttnek vélt szállítmányból származó uborkát. Az uborkákon ugyan felfedezték az EHEC baktériumot, de nem ugyanazt a törzset, amelyet a fertőzött betegek székletében mutattak ki.

A hamburgi higiéniai intézet napokkal ezelőtt azt állította, hogy a súlyos hasmenésjárványt okozó baktériumra bukkantak három, Spanyolországból származó uborkán. Spanyolország akkor tiltakozott a gyanúsítás ellen.

Az ÁNTSZ hétfőn jelentette be, hogy nyolc olyan betegről tudnak, akinél felvetődött a németországi hasmenésjárvány gyanúja. Magyarországon eddig két vállalkozásnál találtak Spanyolországból érkezett fertőzött uborkát - tájékoztatta hétfőn az [origo]-t Jordán László, a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MGSZH) elnökhelyettese. A két vállalkozás közül az egyik budapesti, míg a másik békéscsabai. A békéscsabai cégnél már a hatóság jelzése előtt megtudták, hogy fertőzött uborkát importáltak, így saját hatáskörben megsemmisítették.

Az MSZGH elnökhelyettese hétfő délelőtt azt mondta az [origo]-nak, hogy a legnagyobb forgalmú magyarországi boltokban korlátozzák a Spanyolországból importált zöldség forgalomba hozatalát Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter pénteki döntése értelmében. "Kiemelten vizsgáljuk a spanyol zöldséget" - mondta Jordán, aki szerint valamennyi kereskedelmi egységnél, ahol korlátozták a spanyol zöldség árusítását, mintát vettek. Ezzel szemben Fazekas Sándor hétfő délelőtt az uniós miniszterek debreceni találkozóján az MTI szerint azt mondta, hogy Jordán állításával ellentétben valamennyi spanyol eredetű élelmiszert ellenőrizték hazánkban. Fazekas tényként közölte azt is a tudósítás szerint, hogy nem találtak fertőzött spanyol zöldséget Magyarországon.