Összes atomerőművét bezárja Németország 2022-ig

Vágólapra másolva!
A német kormány hétfő éjszakai döntése nyomán 2021-ig 17 atomerőművet zárnak be Németországban, 2022-ben pedig a maradék három atomerőművet is bezárják, ha sikeresen végrehajtották a beígért energiapolitikai fordulatot. A fukusimai atomkatasztrófa után átmenetileg bezárt hét atomerőművet a német kormány döntése szerint már nem indítják újra.
Vágólapra másolva!

Németország legkésőbb 2022-ig bezárja atomerőműveit. Ezt határozta el hétfő hajnalig tartó ülésén a német kormány. Hajnali értesülések szerint a 17 németországi atomerőmű többsége 2021 végéig beszünteti működését. Három erőművet azonban véglegesen csak 2022-ben zárnak be, felkészülve arra az esetre, ha probléma adódna a biztonságos energiaellátással, illetve a beígért energiapolitikai fordulat végrehajtásával.

Az Angela Merkel kancellár vezette konzervatív-liberális koalíció hosszú vita után állapodott meg ebben, módosítva azt a hónapokkal ezelőtt hozott döntését, amellyel az ország 17 atomerőművének működési idejét még átlagosan 12 évvel meghosszabbította.

A fukusimai atomkatasztrófa és az atomenergia alkalmazása elleni, hatalmas németországi tüntetések nyomán azonban ez az álláspont tarthatatlanná vált. Merkel kancellár gyökeres energiapolitikai fordulatot ígért, és elrendelte a hét legidősebb atomerőmű átmeneti, három hónapra szóló bezárását.

A hírek szerint a hajnalban létrejött egyezményt csak erős fenntartásokkal támogatta a két legerősebb ellenzéki párt, a szociáldemokrata párt és a zöldek pártja, amelyek vezetőit a konszenzusra törekvő Angela Merkel késő estére ugyancsak a kancellári hivatalba hívta. Mindkét párt úgy foglalt állást, hogy még sok kérdést tisztázni kell. Külön érdekesség, hogy az atomerőművek bezárására vonatkozó 2022-es időpontot tíz évvel ezelőtt még az akkori, Gerhard Schröder volt kancellár vezette szociáldemokrata-zöld kormány határozta el, a Merkel-kabinet azonban tavaly késő ősszel azt hatályon kívül helyezte.

Források szerint a kormánykoalíció pártjai megállapodtak abban is, hogy a működésében felfüggesztett hét atomerőművet - valamint az azóta bezárt, schleswig-holsteini Krümmel atomerőművét - nem indítják újra. Ugyanakkor a megállapodás tartalmazza azt, hogy bizonyos kapacitásig közülük legkevesebb egy erőmű átmeneti időre üzembe helyezhető akkor, ha a biztonságos áramellátás miatt erre szükség lenne. Ez azt jelenti, hogy a szóban forgó erőművet - úgymond - készenléti állapotban tartják.