Már nappal is bombázta a NATO Kadhafi líbiai főhadiszállását

Vágólapra másolva!
Ismét bombázott a NATO Tripoliban szombaton, de ezúttal nem éjszaka, hanem világosban - közölték szemtanúk. A NATO közlése szerint a célpont Moammer Kadhafi egyik főhadiszállása volt. Közben Líbiából folyamatos a menekültáradat, szombatra virradóra csaknem ezer újabb illegális bevándorló érte el Olaszországban déli partjait.
Vágólapra másolva!

A NATO újabb légitámadást hajtott végre Tripoliban szombaton, és ezúttal nem az éjszakai, hanem a délelőtti órákban hallatszott detonáció a líbiai fővárosban a Reuters brit hírügynökség tudósítójának jelentése szerint. A helyszíni beszámoló szerint "egy hatalmas robbanást" lehetett hallani, nem sokkal később sűrű, fekete füstoszlop emelkedett a levegőbe. Az AFP hírügynökség helyi tudósítója szerint a célpont a hadsereg egyik laktanyája volt Moammer el-Kadhafi líbiai vezető rezidenciájának közelében.

John Lorimer brit katonai szóvivő a Reuters hírügynökségnek azt mondta, hogy Typhoon vadászgépek és más NATO kötelékbe tartozó támadó repülők sikeres akciót hajtottak végre Kadhafi tábornok egyik laktanyájának őrtornyai ellen. A megtámadott épület nem csak egy katonai barakk, hanem Kadhafi egyik főhadiszállása és a tábornoknak dolgozó titkosszolgálatok egyik központja - mondta a brit hadsereg szóvivője.

Pénteken a világ hét legfejlettebb ipari országát és Oroszországot tömörítő csoport (G8) csúcstalálkozóján a franciaországi Deauville-ban Moszkva is csatlakozott azokhoz a nyugati államokhoz, amelyek Kadhafi távozását követelik. Dmitrij Medvegyev kijelentette, hogy országa követet küld Líbiába, hogy távozásra bírja Kadhafit. Ez a lépés nagy fordulat Moszkva részéről, amelyet sokat kritizáltak amiatt, hogy hivatalosan nem állt ki a líbiai vezető elűzése mellett.

Közben szombat hajnalban újabb öt bárka érkezett Olaszországba a polgárháborútól sújtott ország menekültjeivel. Az egyik hajó segélykérő jelzéseket adott le, mert süllyedni kezdett, végül a parti őrség kísérte be a kikötőbe. Egy másik, zömében terhes nőket és gyermekeket szállító hánykolódó bárkát ugyancsak az olasz parti őrség segítette be Lampedusa kikötőjébe a pénzügyőrség két-két naszádjának, illetve a csendőrség egy járőrhajójának biztosításával. A bevándorlókat a lampedusai befogadó központban helyezték el, amely jelenleg csaknem másfél ezer észak-afrikai menekültnek ad otthont.