Mátyás királyt románnak minősítő tábla miatt tiltakozik a Külügyminisztérium

Vágólapra másolva!
A Külügyminisztérium szerint feszültségeket gerjeszt a magyarság és románság kapcsolatában a kolozsvári Mátyás-szoborcsoport elé kihelyezett tábla. Magyarország bukaresti nagykövete pénteken a román Külügyminisztériumban fejezte ki aggodalmát a tábla miatt.
Vágólapra másolva!

"A magyar Külügyminisztérium sajnálattal értesült arról, hogy Kolozsváron, a magyar-román közös finanszírozásban felújított Mátyás király szoborcsoport elé ismételten kihelyeztek egy, az elmúlt évtizedekben is sok vitát kiváltó, Nicolae Iorga történésztől származó idézetet tartalmazó román nyelvű táblát" - közölte pénteken a Külügyminisztérium.

A tárca közleménye szerint a polgármesteri hivatal tudtával végrehajtott tábla kihelyezése feszültségeket gerjeszt a magyarság és románság kapcsolatában. "Az előbbi intézkedéshez hasonlóan a többnyelvű, köztük a magyar nyelvű üdvözlőtáblák eltávolítása szintén Kolozsvár multikulturális jellegével ellentétes lépés" - írják.

Magyarország bukaresti nagykövete pénteken a román külügyminisztériumban kifejezte aggodalmát a tábla miatt, és reményének adott hangot, hogy a kérdésben gyors megoldás születik. "A megbeszélés a két ország stratégiai kapcsolatának megfelelő, konstruktív légkörben zajlott" - fogalmaz a magyar külügy közleménye.

Hétfőn jelent meg a tavaly restaurált Mátyás-szoborcsoport előtt egy olyan bronztábla, amely a magyarok számára sértő, és ezért vitatott idézetet tartalmaz Nicolae Iorga román történésztől. Ez az idézet a következő: "A csatában győzedelmes volt, csak saját nemzetétől szenvedett vereséget Moldvabányán, amikor a győzhetetlen Moldva ellen indult".

Először 1932-ben került fel a szoborra ez az idézet, amely 1940-ben Észak-Erdélynek Magyarországhoz kerülése után lekerült, majd Gheorghe Funar volt kolozsvári polgármester helyeztette el ismét a táblát a szobor talapzatára 1992-ben törvénytelenül.

A kolozsvári polgármesteri hivatal szerint törvényesen helyezték ki a táblát, Kelemen Hunor román művelődési miniszter szerint azonban a most elhelyezett feliratot nem hagyta jóvá az országos műemlékvédelmi bizottság, ezért törvénytelenül járt el a kolozsvári polgármesteri hivatal. A miniszter szerint a Mátyás-szoborcsoport felújítási tervében egyetlen bronztábla elhelyezése szerepelt, amelyen négy nyelven tüntetik fel a következő feliratot: "Mátyás király lovas szobra. Fadrusz János alkotása. Felavatták 1902. október 12-én".