Ismét az ellenzékiek közé lőttek a szíriai kormányerők, harmincan meghaltak

Vágólapra másolva!
A szíriai kormány bejelentette, hogy megkezdte pénteken katonái visszavonását a nyugati határán fekvő városból, Tell-Kalahból, ahol jogvédők szerint legkevesebb 36 ember halt meg a hadsereg hatnapos hadműveletében. Pénteken azonban a szíriai biztonsági erők legalább harminc embert megöltek, amikor az ellenzéki tüntetők közé lőttek az ima után. Az ENSZ jelentése szerint több ezer ember menekült már el Szíriából.
Vágólapra másolva!

Megkezdte katonái kivonását a szíriai rezsim pénteken Tell-Kalahból, abból a nyugat-szíriai határon fekvő kisvárosból, ahol harminchatan haltak meg a kormányerők hatnapos tisztogatásában. Az országban azonban a harcok folytatódnak, a péntek délutáni ima után öt civil vesztette életét Szíria középső és nyugati részén.

Szíriai aktivisták adatai szerint azonban harminc embert, köztük egy gyereket öltek meg az ellenzéki tüntetésekre támadó szíriai biztonsági erők, több városban - közölte a BBC brit közszolgálati médium. Egy ellenzéki aktivista elmondása szerint Homsz városában a rendfenntartók megrohamoztak egy kórházat, és több sebesültet, valamint legalább egy halottat magukkal vittek.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága szerint az elmúlt napokban több mint 4000 ember menekült el Szíriából valamelyik szomszédos országba. Andrej Mahecic, a szervezet szóvivője azt is elmondta, hogy a múlt hét folyamán csak Libanonba 1400 szíriai érkezett. A menekültek nagy része nő és gyerek, többségük épp a tell-kalahi bombázás elől menekülve hagyta el otthonát.

A szíriai erők tell-kallahi hadművelete felháborodást váltott ki a nemzetközi közösségben is. Barack Obama amerikai elnök csütörtöki beszédében arra szólította fel Bassár el-Aszad elnököt, hogy vezényelje le országában a demokratikus átmenetet, vagy álljon félre. Emellett Obama csütörtökön bejelentette, hogy Washington gazdasági szankciókat vezet be Bassár el-Aszaddal szemben. A kijelentésre reagálva a damaszkuszi kormány pénteken a belügyeikbe való beavatkozással vádolta Obamát. A szíriai hivatalos hírügynökség szerint az amerikai elnök beszéde felbujtással ér fel.

Emberjogi csoportok szerint Szíriában több mint 850 ember halt meg a karhatalom fellépése következtében azóta, hogy márciusban rendszerellenes felkelések törtek ki.