Líbiai rádióadást indított a NATO Kadhafi katonáinak megnyerésére

katonai parádéval fogadta Kadhafi az Afrikai Unió küldöttségét
Vágólapra másolva!
Rádiós propagandába kezdett Líbiában a NATO, hogy fegyverletételre bírja a Moammer Kadhafi líbiai vezető oldalán harcoló csapatokat. A katonai frekvencián sugárzott adásban azt üzenik a katonáknak, hogy Kadhafi már elvesztette az ország feletti irányítást, a katonák pedig saját népük ellen harcolnak.
Vágólapra másolva!

Moammer Kadhafi líbiai vezető katonáinak szóló rádióadást indított a NATO a polgárháború által sújtott észak-afrikai országban. A műsort líbiai katonai frekvencián sugározzák, az üzenetekkel arra igyekeznek rábírni a katonákat, hogy fejezzék be a háborút, ne harcoljanak a saját népük ellen.

"Senkinek sincs joga pokollá változtatni népe életét" - hangzik el a Reuters munkatársai által is hallott adásban. "Válasszatok! Békés Líbiát építetek családotok javára és országotok jobb jövője érdekében, vagy folytatódnak a légi csapások!" - figyelmeztetik Kadhafi katonáit. A figyelmeztető mondatok angolul és iraki akcentussal arabul is elhangzanak.

A műsorban szerepel egy nő is, aki azt kérdezi: "Miért, fiam, miért ölöd népünket?" Valamint egy gyerek, aki sírva kéri: "Gyere haza, apa, hagyd abba a harcot!" A katonákkal közlik továbbá, hogy a líbiai vezetés régen elveszítette az ellenőrzést az ország fölött, és külföldi zsoldosokat toborzott, akiknek megengedte, hogy "erőszakot tegyenek" a líbiai népen.

Egy NATO-tisztviselő Brüsszelben az adásról azt mondta, hogy "a NATO felelős a líbiai nép közszolgálati bejelentésekkel való informálásáért, hogy a civil lakosság, amennyire csak lehet, biztonságban legyen". Líbiában év eleje óta folynak hadműveletek, miután az ENSZ felhatalmazta a külföldi országokat, hogy katonai erővel vezessenek be légtérzárat a civil lakosság védelme érdekében. Azóta az országban a NATO harci repülői gyakorlatilag a keleti országrészt irányító lázadók oldalán hajtanak végre bombázásokat a nyugati országrészt ellenőrző kormány csapatai ellen.