Megtalálták az Air France 447-es járatának fekete dobozát

Vágólapra másolva!
Megtalálták a két éve az Atlanti-óceánba zuhant Air France-gép egyik fekete dobozát, így van remény arra, hogy kiderül, mi okozta a szerencsétlenséget, melyben négy magyar állampolgár is meghalt.
Vágólapra másolva!

A tenger alatti kutatás eredményeképpen megtalálták az Air France légitársaság 2009. június 1-jén az Atlanti-óceánba zuhant repülőgépének egyik fekete dobozát - közölte vasárnap a légi baleseteket vizsgáló francia hivatal. Az AP hírügynökség szerint egy 3900 méter mélyen kereső, mélytengeri kutatásokra használt robot segítségével találták meg a szerkezetet.

A kiemelt fekete doboz a repülési adatokat tartalmazza. A kutatórobotok tovább keresik a másik, az Airbus márkájú repülő pilótafülkéjében elhangzott beszélgetéseket rögzítő fekete dobozt.

A gép közel két évvel ezelőtt Rio de Janeiróból Párizsba indult, majd pár óra múlva a tengerbe zuhant. A fedélzeten lévő 228 ember - köztük négy magyar állampolgár - közül senki sem élte túl a balesetet. Eddig nem tudták kideríteni, pontosan mi történt a géppel, miután nagy magasságban viharba került. Szakértők szerint csak a fekete dobozok adatai és hangfelvételei adhatnak választ arra, ki vagy mi okozta a balesetet.

A közlemény szerint a 447-es járat fekete doboza "jó fizikai állapotban" van, így van remény arra, hogy értékes adatok nyerhetők ki belőle. A fekete doboz vázát már a múlt héten megtalálták.