A líbiai kormányerők betörtek Tunéziába

katonai parádéval fogadta Kadhafi az Afrikai Unió küldöttségét
Vágólapra másolva!
Moammer Kadhafihoz hű katonák betörtek Tunéziába, hogy a szomszédos országon keresztül közelítsenek meg egy kulcsfontosságú kereszteződést. A tunéziai kormány elítélte a támadást, és felszólította Líbiát, hogy azonnal hagyja abba ezeket a cselekményeket. Közben Miszrátában továbbra is heves harcok dúlnak, Kadhafiék megpróbálják elzárni a várost az egyetlen utánpótlásvonalától.
Vágólapra másolva!

A líbiai polgárháború Tunéziára is átterjedt, miután pénteken heves tűzpárbaj volt a Moammer Kadhafi líbiai vezetőhöz hű katonák és tunéziai biztonsági erők között a tunéziai-líbiai határnál - olvasható a Guardian brit médium honlapján.

A lap szerint a kormányerők betörtek Tunéziába, hogy így közelítsenek meg egy kulcsfontosságú kereszteződést, amely a líbiai felkelők ellenőrzése alatt áll. A felek mintegy másfél órás tűzpárbaja után a tunéziai katonák elfogták a líbiaiakat, a Guardian szerint az ütközetben három tunéziai sérült meg.

"A történtek súlyosságát nézve a tunéziai hatóságok értesítették a líbiaiakat felháborodásukról, és követelték, hogy azonnal hagyják abba ezeket az erőszakos cselekményeket" - jelentette ki a tunéziai külügyminiszter. A Guardian szerint súlyos következményei lehetnek a régióban, ha a líbiai konfliktus átterjedne Tunéziára.

A Wazin-Dehibánál lévő kereszteződés, amely az elmúlt tíz napban többször cserélt gazdát, a felkelők kezén maradt. A három hete tartó, nyugati légitámadások óta 30 ezer líbiai menekült hagyta el az országot Tunézia felé.

Az egyik kulcsfontosságú városnál, Miszrátánál továbbra is heves harcok dúlnak, főleg a repülőtér környékén, amely még Kadhafi csapatainak ellenőrzése alatt áll. A kormányerők a kikötőt is bombázzák, ahonnan élelmiszer-utánpótlást kap a város, és a NATO szerint aknákat is telepít a parton Kadhafi hadserege.

Ha szeretne többet tudni az arab forrongások által érintett országokról, klikkeljen a térképre! Az egyes országokra kattintva megtudhatja, hogy mit érdemes tudni róluk dióhéjban, mi történt ott eddig, és az miért fontos, mitől lehet érdekes a továbbiakban.

http://www.origo.hu/s/teszt/tibikem/middle_east.html