Nem kell a NATO-nak Kadhafi tűzszünete

Vágólapra másolva!
Szombati televíziós beszédében Moammer Kadhafi bejelentette, hogy tűzszünetet kötne a NATO-val. Kadhafi azt is mondta, hogy nem érti, miért támadják a nyugati szövetségesek. Ajánlatát a NATO és a lázadók is visszautasították.
Vágólapra másolva!

Kölcsönös tűzszünetre szólított fel Moammer Kadhafi líbiai vezető, aki emiatt tárgyalásokat kezdeményezne a NATO-val - olvasható a Guardian honlapján. Kadhafi szombati televíziós beszédében tette meg bejelentését, miközben a NATO tripoli kormányzati épületeket bombázott, valamint az állami televízió székházát.

A Guardian szerint a líbiai vezető akadozva olvasta fel kézzel írt szövegét. "Az ajtó nyitva áll. Agresszorok, tárgyalni fogunk veletek. Franciaország, Olaszország, Egyesült Királyság, Egyesült Államok, gyertek, tárgyalunk veletek. Miért támadtok minket?" - mondta beszédében Kadhafi.

A NATO és a líbiai felkelők azonban elutasították az ajánlatot. "Tetteket várunk, nem szavakat. A nyugati koalíció mindaddig bombázza a líbiai kormányhadsereget, amíg annak katonai akciói fenyegetik az ország civil lakosságát, amíg az egységek vissza nem vonulnak laktanyájukba, és amíg a segélyszervezetek akadálytalanul és biztonságosan el nem tudnak jutni minden szükséget szenvedőhöz" - közölte Brüsszelben az észak-atlanti szervezet egy meg nem nevezett tisztségviselője.

A felkelők szervezete, az Átmeneti Nemzeti Tanács azzal az indokkal utasította el az ajánlatot, hogy Kadhafinak már nincs semmilyen szerepe az ország jövőjében. "A kompromisszumok ideje lejárt. A líbiai nép nem számolhat azzal, és nem is fogadhatja el, hogy Kadhafinak bármilyen szerepe legyen Líbiában" - közölte Abdel Hafiz Goga a felkelők szóvivője Bengáziban.

Pénteken a líbiai hadsereg betört Tunéziába is, mert így akartak visszafoglalni egy fontos útkereszteződést, amely a lázadók kezében volt.

Ha szeretne többet tudni az arab forrongások által érintett országokról, klikkeljen a térképre! Az egyes országokra kattintva megtudhatja, hogy mit érdemes tudni róluk dióhéjban, mi történt ott eddig, és az miért fontos, mitől lehet érdekes a továbbiakban.

http://www.origo.hu/s/teszt/tibikem/middle_east.html