Feltételezett terroristát vettek őrizetbe a horgosi határátkelőnél a szerbek

Vágólapra másolva!
Illegális határátlépési kísérlet közben kaptak el két embert a horgosi határállomásnál a szerb rendőrök. Egyikükről azt gyanítják, hogy egy török iszlamista szervezet tagja, akit az ankarai rendőrség terrorizmus miatt köröz. A magyar Terrorelhárítási Központ is tudott a gyanúsított határátlépési szándékáról, és megtette az előkészületeket az elfogására.
Vágólapra másolva!

A szerb belügyminiszter bejelentette, hogy a szerb-magyar határon, Horgosnál elfogtak két embert, akik megpróbáltak átszökni a határon. Digitális ujjlenyomataikat és feltehetően hamis dokumentumaik fénymásolatát elküldték a török rendőrségnek, hogy ellenőrizzék, egyikük valóban a Törökországban terrorizmus miatt életfogytiglani szabadságvesztésre ítélt személy. A másik őrizetbe vett emberről nem közöltek semmit a szerb hatóságok.

A magyar Terrorelhárítási Központ az MTI érdeklődésére közölte: tudott arról, hogy egy nemzetközi körözés alatt álló, terroristagyanús személy át akarja lépni határt, így Röszkénél kommandósok várták azt a kamiont, amelyben a gyanúsított utazott. A központ azt tervezte, hogy azonnal elfogja a körözött személyt, ha magyar területre lép. A Terrorelhárítási Központ információi szerint a szerb hatóságok közvetlenül a határátlépés előtt csaptak le a járműre.

Az Interpol törökországi irodája megerősítette, hogy az egyik elfogott férfi a kurd Hezbollah iszlamista szervezet körözött tagja - közölte szombat este Ivica Dacic szerb belügyminiszter. A két férfi egy kamionban akart illegálisan átkelni Magyarországra. Mindketten "valamifajta celofánba vagy ponyvába" voltak tekerve, így a zárt térben élőlényeket észlelő műszer nem mutatta ki jelenlétüket - közölte a belügyminiszter.