Megnyitották II. János Pál pápa sírját Rómában

Vágólapra másolva!
A vasárnapi boldoggá avatási ceremóniára készülődve ünnepélyes szertartáson megnyitották II. János Pál pápa sírját a Szent Péter-bazilikában. Rómában több mint egymillióan készülnek a katolikus egyház eseményére, a boldoggá avatás 3,5 millió euróba kerül majd az olasz fővárosnak.
Vágólapra másolva!

A Szent Péter-bazilikában pénteken megnyitották II. János Pál pápa sírját, és a koporsóját Szent Péter sírja elé vitték. A szertartást a bazilika főpapja, Angelo Comastri bíboros vezette, de jelen volt a Vatikán államtitkára is.

Vasárnap, a néhai katolikus egyházfő boldoggá avatásának napján, a koporsót korán reggel a pápai oltár elé helyezik át, ahol a hívek leróhatják tiszteletüket, ezt követően pedig a bazilika második oldalhajójában található Szent Sebestyén-kápolnába viszik - mondta a vatikáni szóvívő. A lengyel származású egyházfő sírját fedő márványlapot Krakkóba szállítják, és a tiszteletére épített új templomban helyezik majd el.

Több mint egymillió ember várja Rómában a vasárnapi ceremóniát, amely a pápa hat évvel ezelőtti halála óta a legnagyobb esemény a Vatikánban - írja a BBC brit közszolgálati médium. Több légitársaság, köztük az Alitalia harminc különjáratot indít a zarándokok Rómába szállítására. A boldoggá avatás 3,5 millió euróba kerül majd az olasz fővárosnak - írja a BBC kormányzati forrásokra hivatkozva.

A zsidók üdvözlik II. János Pál boldoggá avatását. Joszi Peled kabinetminiszter, az izraeli hadsereg nyugalmazott tábornoka szerint II. János Pál minden korábbi pápánál többet tett a zsidó-katolikus kapcsolatok javításáért.

"Nagy, mondhatni egyedülálló tisztelettel adózunk János Pálnak. Ő számunkra nem csak egy a sok pápa közül" - fejtette ki Joszi Peled. Úgy véli, az, hogy a ceremónián az izraeli kormány egy tagja is részt vesz, kifejezi, mennyire elismeri a zsidó állam János Pál érdemeit.

Az Egyesült Államok például csak vatikáni nagykövetével képviselteti magát az eseményen, amelyre egyébként 87 hivatalos delegációt, köztük 16 államfőt, 6 kormányfőt és öt királyi család tagjait várja a Szentszék.