A szuezinál is nagyobb csatornát építene Törökország

Vágólapra másolva!
Egy körülbelül ötven kilométer hosszú mesterséges vízi utat építene a török miniszterelnök, hogy tehermentesítse a túlzsúfolt Boszporusz csatornát. Recep Tayyip Erdogan szerint ez lenne az évszázad csatornája.
Vágólapra másolva!

Törökország miniszterelnöke saját szavai szerint "őrült és pazar" tervet eszelt ki. Eszerint a gigászi tartályhajókat, amelyek gyakran akadályozzák a forgalmat a Boszporusz csatornán, egy mesterséges vízi útra irányítanák át, amely a Földközi-tengertől a Márvány-tengerig futna.

A miniszterelnök által "Isztambul-csatornának" nevezett építmény mintegy 50 kilométer hosszú, 25 méter mély és 150 méter széles sávban tenné lehetővé a hajózást - írja a Guardian brit napilap. Az elnök szerint az építmény a tervezés páratlan bravúrját jelentené. "Az évszázad csatornáját építjük, amely óriási méreténél fogva felülmúlná a Panama- és a Szuezi-csatornát" - mondta.

A karrierjét Isztambul polgármestereként megalapozó Erdogan korábban már utalt egy "őrült projektre", a bejelentés azonban csak most, a június 12-ei választások előtti kapány részeként jött. Tíz nappal ezelőtt azt jelentette be, hogy ázsiai és európai részre szakítaná Isztambult, mert szerinte a 17 milliós város túlnőtte magát.

A 19 mérföld hosszúságú Boszporusz-szoros (amely Isztambult szeli ketté egy európai és egy ázsiai részre), az egyetlen hajózási átjárást jelenti a Fekete tenger és a Földközi tenger között. Ezért meglehetősen túlterhelt ez a vízi útvonal, és számos tengeri baleset is történt már. Erdogan szerint az itt áthaladó hajók összesen 139 millió tonna olajat, 4 millió tonna folyékony petróleumgázt és 3 millió tonna vegyi anyagot szállítanak át évente, ezzel potenciálisan 2 millió ember életét veszélyeztetve.

"A boszporuszi forgalmat a nullára kell csökkenteni" - mondta a miniszterelnök, aki a vízi sportok és a városi közlekedés részévé tenné a területet. Ugyanakkor az új csatorna helyét még nem jelölték ki. Erdogan szerint két év, mire elkészítik a megvalósíthatósági tanulmányokat, ezért titokban tartaná a pontos helyet, hogy elkerüljék a telekspekulációt.

Kemal Kilicdaroglu (aki Erdogan fő riválisa a soron következő választáson) ugyanakkor szkeptikus, szerinte a projekt nem az emberekről szól.