A szlovák alkotmány átírásával vágna vissza Magyarországnak Fico

Vágólapra másolva!
Alkotmánymódosítással válaszolna az új magyar alaptörvényre a korábbi szlovák miniszterelnök, Robert Fico. Az ellenzéki vezető a szlovák alkotmányba írná, hogy a határon túli magyaroknak nem lehetnek olyan kollektív jogaik, amilyeneket a magyar alkotmány ad nekik, a szlovák kormány azonban nem támogatja Fico ötletét.
Vágólapra másolva!

Módosítaná a szlovák alkotmányt Robert Fico szlovák ellenzéki vezető, hogy visszavágjon az új magyar alkotmány határon túli magyarokra vonatkozó része miatt - írja a The Daily című angol nyelvű szlovák hírportál. A korábbi kormányfő pártja, a Smer azt kifogásolja, hogy a magyar alaptörvény kollektív jogokat garantál a határon túli magyaroknak is. A párt ezért olyan alkotmánymódosítást nyújtana be, amely Szlovákiában a nemzeti kisebbségek számára csak egyéni jogokat ismerne el, kollektív jogokat nem.

Fico pártja a szlovák hírportál szerint azzal érvel, hogy a kisebbségek kollektív jogait az európai jogrendszerben sem ismerik el. A Smer most nyomást próbál gyakorolni a szlovák kormányra, hogy tegyen lépéseket az új magyar alaptörvény ellen, és várhatóan pénteken be is nyújtja módosító javaslatát a szlovák parlamentnek.

Iveta Radicová szlovák miniszterelnök azonban visszautasította Fico javaslatát, mivel szerinte csak a gyengeség jele lenne, ha a magyar parlament lépésére válaszul megváltoztatnák a szlovák alkotmányt. A kormányfő azt is közölte, hogy Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel abban állapodott meg, hogy erről a témáról nem kommunikálnak a sajtón keresztül.

A szlovák alkotmány módosításához a parlamenti képviselők háromötödének szavazatára van szükség. Mivel ennyi szavazatuk sem a kormánypártoknak, sem az ellenzékieknek nincsen, Fico javaslata vélhetően kudarcba fullad majd.