Újabb áldozatokat követelt az Egyesült Államokban pusztító vihar

Vágólapra másolva!
Továbbra is heves viharok és tornádók sújtják az Egyesült Államok középső részét. Két nap alatt tízen vesztették életüket Arkansas államban. A viharrendszert követő heves esőzések további áradásokat okozhatnak.
Vágólapra másolva!

Legalább tíz ember halt meg az Egyesült Államokbeli Arkansasban hétfőn és kedden a viharok és tornádók következtében - írja a BBC brit közszolgálati médium. Öt ember akkor halt meg, amikor a rájuk zúduló víz lesodorta az autójukat az útról, négyen pedig egy kisvárosra lecsapó tornádóban vesztette életét. A viharok hetek óta sújtják a régiót, és egyre több eső is esik. Az arkansasi hatóságok jelentése szerint a vihar fákat csavart ki, számos épületben kárt tett, és az ítéletidő miatt többtucatnyi embert kellett otthonából kimenekíteni, kedden pedig mintegy hatvanezren maradtak áram nélkül. Mississippi államban szerdára virradó éjjel több helyütt baseball-labda nagyságú jégdarabok záporoztak a földre, és a szél ereje akkora volt, hogy még egy kamiont is a magasba emelt.

Texas keleti részének egyik városa körül lezárták az utakat a hatóságok, és megtiltották a helyiknek, hogy visszatérjenek a romokat eltakarítani. Arkansasban a kiömlő víz autókat mosott le az útról - mondták a katasztrófavédelem emberei. Közel ezer lakost evakuáltak, a Nemzeti Gárda pedig kétszáz katonát küldött a helyszínre.

A viharrendszer Északkelet-Texason, Oklahomán és Arkansason keresztül söpört végig, és Illinois és Wisconsin irányába tart. Egy második viharrendszer azonban követi, még több esővel - mondta Greg Carbin, az oklahomai vihar-előrejelező központ munkatársa. "Jelentős áradásokra kell felkészülnünk, a helyzet Arkansasban és Oklahomában még súlyosabb lesz" - fogalmazott.